Praha 8

Praha 8 Zdroj: TV Praha 8 - Facebook.com

Česko zasáhly silné bouřky. Hrozí, že se opět výrazně zvednou hladiny řek

Přes Českou republiku přechází pás silných bouřek, který na několika místech způsobil lokální povodně. Pršet má až do úterý a hrozí, že hladiny řek se opět zvednou až na třetí stupeň povodňové aktivity.

Bouřky udeřily nejprve na jihu Čech, na Strakonicku a na Prachaticku. Postupně se přesunuly do severních Čech, kde se objevilo i krupobití. Pás přeháněk k večeru zasáhl i střední Čechy.

Hladiny řek sice začaly od minulého týdne klesat, kvůli přívalům deště, který do úterka nemá ustat, by se mohly opět výrazně zvednout, a to až na třetí stupeň povodňové aktivity.

Hasiči během neděle vyjeli ke stovkám případů, prudké lijáky způsobily lokální bleskové povodně. Krizový štáb nařídil povodňovým komisím, aby zřídily nové hlídky k monitorování situace v obcích. Vltavská kaskáda je nyní připravena pojmout až čtvrt miliardy kubíků vody, což je objem celé nádrži Slapy.

Co se týče Prahy, nadále platí uzavírka většiny veřejných parků jako je Kampa nebo Stromovka, problémy nastaly s čistírnou odpadních vod na Císařském ostrově. Dnes v 6 ráno bude otevřen Karlův most, zastupující primátor Hudeček se však vzhledem k pokračujícím dešťům a hrozbě povodní rozhodl třetí stupeň povodňové aktivity v hlavním městě neodvolat. 

Metro bylo včera navzdory výtkám premiéra Nečase po několika dnech zcela zprovozněno, není vyloučeno, že se v případě dalších srážek některé stanice opět uzavřou.

Výstraha proti přívalovým dešťům od meteorologů platí do úterních 6:00 ráno. Největší nebezpečí hrozí hlavně v jihočeském kraji.

Situaci okolo hrozících povodní sledujeme a budeme vám přinášet aktuální informace. Nadále samozřejmě také platí výzva pro vás, čtenáře, abyste nám posílali fotografie ze svého okolí na adresu rxonline@reflex.cz.