Řepáci

Řepáci Zdroj: Marek Douša

STEVE FISHER, Američan v Praze: Kdyby byla Česká republika filmem Stevena Spielberga

Prezidentem by byl člověk, jehož má každý rád, jako třeba Zdeněk Svěrák nebo Tom Hanks.

Autorem české státní hymny by byl John Williams.

 

Všichni Češi by hovořili anglicky s roztomilým přízvukem.

 

Ukázalo by se, že je Říp vlastně jen obrovský zamaskovaný hangár, v jehož útrobách se skrývá kosmická loď mimozemšťanů.

 

Desetiletý školák z Roudnice nad Labem by doma ve sklepě objevil mimozemšťana. Chlapec by ho pak umně vylákal ze skrýše na kousek smaženého sýra.

 

Mimozemšťan by za to vzal chlapce do nitra Řípu, kde by mu vyzradil tajemství, jak otevřít skrytý vchod k mimozemské kosmické lodi. Tajemství by spočívalo v trojím opakování říkanky „Tři sta třicet tři stříbrných stříkaček stříkalo přes tři sta třicet tři stříbrných střech“.

 

Ukázalo by se, že jazyk mimozemšťanů sestává převážně z hlásky „ř“. Proto si mimozemšťané vybrali za svůj nový domov právě Českou republiku. A taky mají velkou slabost pro smažený sýr.

 

Zlověstného vůdce mimozemšťanů by hrál Karel Roden, který je v podstatě značně otrávený z toho, že musí stále hrát zlověstné týpky ve vysokorozpočtových filmech, ale tuhle roli vzal jen proto, že: a) je to Spielberg, a b) za svou pětiminutovou scénu v tomhle filmu dostane mnohem víc než za celou řadu seriálu Terapie.

 

Úkryt mimozemšťanů by byl prozrazen v okamžiku, kdy by chlapce až do nitra Řípu sledoval policista, kterému byl školák podezřelý, když u stánku v Roudnici nad Labem kupoval 1200 porcí smažáku.

 

Příštího dne by se zpráva o mimozemšťanech dostala na titulní stránku Blesku, takže by tomu pochopitelně nikdo nechtěl věřit.

 

Prezident Svěrák (nebo Hanks) by se objevil v televizi a oznámil, že zpráva v Blesku je pravdivá, s výjimkou té části článku, jež tvrdí, že Simona Krainová měla s jedním z mimozemšťanů sex.

 

Blaničtí rytíři, vedení svatým Václavem, by naplnili starodávnou legendu, probudili se a vydali k Řípu, aby bránili Čechy před invazí mimozemské civilizace.

 

V okamžiku, kdy by svatý Václav s blanickými rytíři dorazili k Řípu, by všechny sežehl jediný výstřel laserového děla mimozemšťanů.
Školák z Roudnice nad Labem by pak mimozemšťanům vyčinil, že neměli svatého Václava a blanické rytíře usmažit, protože „tohle se přece ve slušné společnosti nedělá“.

 

Karel Roden by jen utrousil: „Promiň, prcku. Mysleli jsme, že jsou sýroví.“

 

Chlapec by vysvětlil, že svatý Václav a blaničtí rytíři jen jako sýr zaváněli, protože v Blaníku spali už po staletí.

 

Mezitím by v Praze jakýsi profesor archeologie z Karlovy univerzity objevil starodávný svitek, ukrytý kdesi pod podlahou Karolina. Profesor by byl plný nadějí, že by svitek mohl obsahovat proroctví zvěstující možný příchod mimozemšťanů a také by mohl nabídnout klíč k tomu, jak mimozemšťany porazit.

 

Naneštěstí by se později ukázalo, že svitek je jen recept na výrobu domácí slivovice.

 

Profesor archeologie by v ten moment odložil brýle, převlékl se do módního koženého saka a nasadil si kovbojský klobouk. Taky by se mu nějak podařilo nechat si během pouhých 30 minut narůst pětidenní bradku. Pak by odběhl ke svému počítači a pokoušel se na eBay prodat ten starodávný svitek, aby měl dost peněz na zaplacení nové střechy, již potřebuje na svou rekreační chatu.

 

Mezitím by se v nitru Řípu rozpoutal zuřivý spor mezi mimozemšťany o to, který je lepší: smažený eidam, nebo hermelín?

 

Školák z Roudnice nad Labem by pak mimozemšťanům sdělil, že by se měli přestat hádat a raději se soustředit na to, že je celý Říp obklíčený spojenými vojsky Severoatlantické aliance.

 

Blesk by mezitím neustále psal o bitvě civilizací, i když by tentokrát jako hlavní objekt sexuálních tužeb mimozemšťanů nahradil Simonu Krainovou Andreou Verešovou. Na titulní stránce Blesku by se objevila i kresba, jak by asi přibližně mohl vypadat potomek Andrey Verešové zplozený s mimozemšťany.

 

Prezident Svěrák/Hanks by dorazil k Řípu a megafonem by vyzval mimozemšťany, aby se vzdali. Vtom by z tajného vchodu vedoucího ke kosmické lodi mimozem­šťanů v nitru Řípu vyšel školák z Roudnice nad Labem a sdělil prezidentu Svěrákovi/Hanksovi, že mimozemšťané nemají žádné nepřátelské úmysly. Pak by chlapec cosi prezidentovi zašeptal do ucha a prezident by jeho sdělení předal štábu poradců.

 

Konečně by za doprovodu povznášejících tónů české státní hymny z pera Johna Williamse diváci spatřili roj helikoptér přilétajících k Řípu a přivážejících palety smaženého sýra a obrovské várnice tatarské omáčky.

 

Další záběr by ukázal radující se a objímající se mimozemšťany a vojáky NATO.

 

Právě v okamžiku, kdy by se divákům zdálo, že film končí, uviděli by po závěrečných titulcích scénu, jak se obrovská várnice plná tatarky vysmekne z upevnění pod jednou z helikoptér a padá na rekreační chatu, kterou si chlápek v kovbojském klobouku a koženém sáčku právě svépomocí opravil.