Online souboj

Online souboj Zdroj: Profimedia.cz

Duel Reflexu: Drda vs. Kotrba. Causa zakázaného komentáře, staženého ze stránek Českého rozhlasu

Adam Drda a Štěpán Kotrba diskutovali na webu Reflexu.

Adam Drda napsal mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby článek, v němž podpořil Karla Schwarzenberga. To by nebylo nic proti ničemu, kdyby Adam Drda nebyl spolupracovníkem veřejnoprávního Českého rozhlasu a kdyby emotivní komentář nevyšel na webu této instituce. Glosa s názvem Nadějné vyhlídky se stala trnem v oku publicistovi Štěpánu Kotrbovi, který si na ni stěžoval u Rady Českého rozhlasu. Ta rozhodla, že glosa musí z webu veřejnoprávního média zmizet. A nezůstalo jen u toho: bylo také rozhodnuto jak o potrestání Adama Drdy, tak šéfredaktora a editorů Českého rozhlasu, kteří byli za zveřejnění zodpovědni.

 

Kauza vyvolala bouři. Novináři i veřejnost probírají spoustu věcí: zda došlo k porušení svobody slova, jestli u nás funguje cenzura, do jaké míry můžou být komentáře subjektivní, kde se stala chyba, proč celou věc musí řešit Rada Českého rozhlasu a jestli celá kauza nemůže pověsti veřejnoprávní instituce uškodit. Svou roli sehrávají samozřejmě také osoby obou hlavních aktérů: Adam Drda je názorově i politicky pravým opakem Štěpána Kotrby, a jejich spory mají letitou historii. Vznikly dva tábory: hlasitější je ten, který stojí na straně komentátora. To samozřejmě nemusí nic znamenat, nicméně sám fakt, že ze stránek veřejnoprávní instituce mizí politicky zabarvené články, zavdává spoustu příležitostí ke spekulacím.

 

Adam Drda i Štěpán Kotrba přijali v úterý pozvání Reflexu do online diskuze. Téma této diskuze je jasné: budeme se bavit o kauze staženého komentáře, jeho důsledcích a o tom co bude následovat. Sledujte web Reflexu, v úterý 12.února, v 10.30.