Vladimir 518

Vladimir 518 Zdroj: profimedia.cz

STANISLAV ZIPPE: Světelná instalace / 1978 / Divadlo v Nerudovce / Praha
SPAM: Bit / 2010 / budova Nové scény / Praha
TOMÁŠ MORAVEC: Situace / 2008 / Bratislava
MAGDALENA JETELOVÁ / KURT GEBAUER: Zvrcholnění / 2007 / Praha
MILAN HOUSER: Koule / 2001 / Liberec
8
Fotogalerie

Noční hlídka. Vladimir 518 se rozhodl analyzovat obrazy nočního velkoměsta

Tohle je kniha, kterou musíte vlastnit, pokud o sobě chcete tvrdit, že jste správný městský intelektuál. Publikace Město=Médium totiž poprvé systematicky mapuje městský veřejný prostor, a to způsobem, kterým se na něj zatím podíval jen málokdo – skrze světlo, respektive skrze potřebu města pracovat se světlem a tvořit skrze světlo část své vizuality.

 

Světlo totiž do značné míry město definuje – ve chvíli, kdy nemáte rozsvícené výlohy, blikající neóny, veřejné osvětlení či reflektory aut, nemáte město. Zmíněné věci určují ráz místa po západu slunce. Ostatně v době, kdy světla měst začala umělce fascinovat poprvé, tedy během modernismu, se Paříži říkalo město světla. Právě to, co světlo, ale nejen světlo s tímto městem dělá, mapování všech vědomých i nevědomých zásahů do veřejného prostoru, je hlavním tématem knihy.

 

Město=Médium analyzuje všechny významné umělecké zásahy do městského prostoru tak, jak k nim v historii došlo. Od neónů třicátých nebo padesátých let po instalace Krištofa Kintery, od instalací s hořícími ohni Eduarda Ovčáčka po dnes už slavné trnové koruny nad Rudolfinem nebo srdce nad Pražským hradem. Zkrátka a dobře, pokud něco v městském veřejném prostoru v posledním století zářilo, takhle kniha to obsahuje.

 

 

Zachycuje i poslední a širší veřejnosti prakticky neznámé umělecké instalace Jana Matouška a neopomíjí ani populární a módní videomapping či guerillový screening, kdy se na stěny domů promítá z jedoucího auta. Naprosto dokonalé na celé publikaci přitom je, že vedle nesporné informační hodnoty má i dokonalou atmosféru, která vám umožní ponořit se do světa nočního města, i když si ji budete číst v pravé poledne na pláži.

 

Kniha Město=Médium však není to jediné, čím se Vladimír v poslední době zabýval. Před několika dny si odbyl premiéru jeho nový klip s názvem Nemám zájem, který je první ukázkou z Vladimirova chystaného sólového alba. Upozorňujeme, že v textu se často vyskytují sprostá slova a klip tak není vhodný pro děti.

 

 

Rapper, grafik a šéf hiphopového labelu BigBoss bude ve čtvrtek od 14 hodin odpovídat v online chatu Reflexu. Pokud chcete Vladimirovi položit otázku, učiňte tak přes následující formulář: