Christine Hermannová, „Štolová dívka“ roku 2009, prezentuje při Štolové slavnosti cenný městský artikl.

Christine Hermannová, „Štolová dívka“ roku 2009, prezentuje při Štolové slavnosti cenný městský artikl. Zdroj: Landeshauptstadt Dresden / Sylvio Dittrich

Na trzích seženete všechno – od pražených mandlí, jablek a jiného ovoce v čokoládě a pečených kaštanů přes lokální masa, sýry a hořčice po vlnu a paličkované serepetičky.
Mikuláš s andělem na drážďanském Striezelmarktu, česky Štrýclmarktu
Ekumenická mše v drážďanském Kreuzkirche na Altmarktu. Vy si raději zajděte na Neumarkt prohlédnout známější luteránský Frauenkirche, jehož rozsáhlá rekonstrukce byla dokončena v roce 2005. Svým interiérem ve zmrzlinových barvách a divadelními ochozy vám evokuje atmosféru Formanova snímku Amadeus.
Pohádková atmosféra loňského Štrýclmarktu. Přimyslete si pěkných pár tisíc lidí a získáte reálný obraz.
Hornická slavnost na drážďanském vánočním trhu roku 2009
6
Fotogalerie

Chcete si užít vánoční trhy se štolou a dobrým svařákem? Musíte za hranice do Drážďan

U našich saských sousedů mají čistší ulice, kvalitnější a mnohdy levnější jídlo než my, oblečení za lepší cenu a takové vánoční trhy, že by při pohledu na ně ten zmatený, neautentický tržíček na dně pražského Václaváku zazáviděl, zaplakal a zahrabal by se někam hodně hluboko pod kočičí hlavy.

 

Do Drážďan na některý z jedenácti místních trhů každoročně jezdí statisíce Čechů, zejména těch z Ústeckého kraje a z Prahy. A někdy mám při procházce svým vymeteným víkendovým městem pocit, že se tam přesunul celý Děčín.

 

Nejpopulárnější z vánočních trhů saské metropole na Labi je tradiční Štrýclmarkt; více než 160 000 z jeho loňských 2,6 miliónu návštěvníků byli Češi. Pozor – Štrýclmarkt, to není ten středověký trh, kde mají své speciální platidlo, kde tlustí Sasíci odění do sametu hrají na staré nástroje a kde se v prosincových mrazech červení naháči koupou v kádích s horkou vodou, ani ten mezinárodní, který se letos poprvé koná za mostem v Neustadtu.

 

Štrýclmarkt tvoří mnoho desítek úhledných stánků na Altmarktu nedaleko slavného Frauenkirche, je na něm přes to množství trhovců všechno neuvěřitelně čisté a voňavé a po páté večerní se plac přelidní tak, že méně otrlí turisté (se mnou v čele) prchají do přilehlých nákupních galerií. Ale ještě dřív si našinec na Štrýclmarktu dá ohromný bratwurst a pak za tři eura poctivý svařák z kvalitního jednodruhového lokálního vína, načež koupí aspoň čtyři drahé tradiční štoly. Ty mají svá specifika – v těstě musejí mít snad víc než 60 procent rozinek, což je velmi přísně kontrolováno. Navíc je nemůže péct hned tak někdo – musíte mít certifikát, jen tak potom na cukrové glazuře vaší štoly může zazářit zlatá pečeť.

 

 

Tuto sobotu, 8. prosince, se na 578. Štrýclmarkt sjede na sto tisíc hostí, aby na Štolové slavnosti spatřili a posléze spořádali ohromnou třítunovou štolu (půl kila té delikatesy vás vyjde jen na čtyři eura, o půlku levněji než obyčejně), kterou ve spolupráci upeklo na šest desítek místních pekáren. Já si 32. výročí zastřelení Johna Lennona připomenu trochu jinak, ale včera zakoupená marcipánová štola z Drážďan u toho určitě najde uplatnění.

 

Více informací o drážďanských dráždidlech najdete pěkně pohodlně v češtině na http://mesto.drazdany.info/vanoce.