Russel Crowe

Russel Crowe Zdroj: Bontonfilm

Bídníci mění pravidla, i Russell Crowe je musel zvládnout bez playbacku

Bídníci. Člověk by nad (další) novou muzikálovou adaptací osvědčené klasiky už už mávl rukou, vždyť co nového kdo ještě může vymyslet. Jenže tu aktuální, filmovou, natočil Tom Hooper a nedávno zveřejněné video z placu ukazuje, že lidská invence je nekonečná. Respektive že nové pořád ještě vymýšlet lze.

 

Vlastně by stačilo připomenout, kdo je Tom Hooper: režisér, který před necelými dvěma lety okouzlil svět filmem o koktavém britském panovníkovi. Historickým, a přitom současným, tradičním, a přitom velmi moderním. A hlavně velmi intimním a lidským — vznešenému prostředí navzdory. 

 

Vybavíte-li si Královu řeč, přestanete pochybovat o Bídnících — kdo jiný než Tom Hooper by je měl natočit jinak? Nicméně je tu ještě ono video, důkazní materiál k nezaplacení. Nejenže v něm místo zpěváků defilují herci — ostatně není žádnou novinkou, že ti hollywoodští zvládají hubnout, tloustnout, tančit, zpívat, zkrátka dělat všechno, na co jen režisér pomyslí. Tihle herci — včetně Russella Crowea mimochodem — ovšem své pěvecké party natáčejí živě přímo na placu. A to nové je.

 

Video placeholde
Bídníci • Bontonfilm

 

Jinými slovy, tentokrát žádná studiová nahrávka a playback, do něhož by se otvírala pusa. Anne Hathawayová, Hugh Jackman, Amanda Seyfriedová, ti všichni a spousta dalších vyzpívávají své emoce přímo do objektivu. Doprovod jim do sluchátek hraje klavírista v zákulisí, takže se mohou odvázat, jak chtějí — hudba reaguje na ně, nikoli naopak. 

 

„Myšlenka zpívat naživo je děsivá. Ale dává vám obrovskou volnost,“ říká Hugh Jackman, na nějž připadl part dnes už téměř ikonické postavy Jeana Valjeana. „Bude to úplně jiné!“ vzkazuje na kratičko oškubaná Anne Hathawayová. A je to právě ona, respektive jímavost a něha, jež vložila do zpěvu notoricky známé árie, co dává tušit, že Hooperovi Bídníci skutečně posunou žánr filmového muzikálu zase o kousek dál. Těšme se na leden.