Jídelna

Jídelna Zdroj: Bořivoj Černý / MF DNES / Profimedia

Báječné buchtičky se šodó vs. odporná koprovka. Tohle jsou nejlepší a nejhorší školní obědy

Jaké bylo vaše nejoblíbenější jídlo ve školní jídelně? A vzpomenete si naopak na jídlo, ze kterého jste měli hrůzu? Tyhle dvě otázky vyvolaly před dvěma týdny mezi čtenáři Reflexu pořádnou nostalgii... popřípadě znechucení - podle toho, na jaký kulinářský zážitek si zrovna vzpomněli. Představujeme vám finální žebříček.


Ankety se na Reflex.cz zúčastnilo téměř dva a půl tisíce čtenářů. V klání o nejoblíbenější školní jídlo všech dob zvítězila s velkým náskokem sladká "rychlovka" - slavné buchtičky se šodó. Zdatně jim seknudovala rajská polévka na druhém místě a s větším odstupem i řízek na třetí pozici.

 

Podivejme se teď na temnější stranu školního stravování. Zdá se, že v jídelnách základních a středních škol neexistuje společný nepřítel - nenávist čtenářů Reflexu se totiž téměř plynule rozporostřela mezi šest jídel - žemlovku, mlékovou polévku, koprovku, hrachovou kaši, dušenou mrkev a játra.

 

A přestože se mezi nejneoblíbenějšími školními jídly sem tam mihlo i staré dobré uho (pro nezasvěcené: zažitá zkratka pro univerzální hnědou omáčku), kupodivu se několikrát objevilo i mezi oblíbenými jídly (že by Stockholmský syndrom)?

 



 

Přes těch několik pozitivních vzpomínek nám ale čtenáři Reflexu vyslali jasný vzkaz - dejte pokoj s nostalgií. Když jsme se jich totiž zeptali, jestli byl jejich "dnešní" oběd lepší než průměrný oběd ze školních let, skoro tři čtvrtiny s tím názorem jednoznačně souhlasily. Buchtičky se šodó se prostě nedají jíst každý den.


Nejoblíbenější školní jídla čtenářů Reflexu

1. buchtičky se šodó
2. rajská
3. řízek
4. rizoto
5. špagety
6. svíčková
7. buchty
8. krupicová kaše
9. šunkofleky
10. bavorské vdolečky
a dušená mrkev

Nejméně oblíbená školní jídla čtenářů Reflexu

1. žemlovka
2. mléková polévka
3. koprovka
4. hrachová kaše
5. dušená mrkev
6. játra
7. rýžový nákyp
8. plíčky na smetaně
9. škubánky
10. čočka a krupicová kaše