Jedna ze skupin Stomp během divokého vystoupení.

Jedna ze skupin Stomp během divokého vystoupení. Zdroj: Profimedia.cz

Stomp při svém vystoupení na Trafalgar Square v Londýně, 2012.
Souboj popelnicových vík, Londýn, 2012.
Stomp zahráli také ku příležitosti ukončení Olympijských her v Londýně letos v létě.
Konec Olympijských her v Londýně v rytmu popelnic.
Stomp hráli na konci OH v Londýně v symbolických kulisách.
11
Fotogalerie

Listopadovou podzimní nudu v Praze přebijí Stomp - hudebníci s popelnicemi a košťaty

Už za dva týdny se pražské Kongresové centrum rozezní rytmickým klapáním, bušením a cinkáním kapely Stomp. Ta se do Prahy vrací po čtyřech letech hned na šest vystoupení po sobě.

 

Od úterka 20. listopadu až do neděle 25. listopadu Kongresové centrum večer co večer pohltí hudba tvořená osobitým "stompáckým" způsobem. Bušení dřevěných paliček do kovových popelnic, řinčení vík, dupání, klapání a svištění košťat, šustění novin, kapání vody a další původně nehudební zvuky se tu spojí v dokonale sehrané rytmy. Praha Stomp přivítá už poněkolikáté.

 

 

Vzniku Stomp předcházela divadelní a televizní vystoupení hudební skupiny Pookiesnackenburger v 80. letech minulého století. Tam společně hráli Luke Cresswell (bubeník a režisér reklam) a Steve McNicholas (hudebník, herec a televizní režisér), kteří posléze v roce 1991 založili Stomp.

 

 

Kapela má dnes dvě sestavy - jednu evropskou, druhou americkou - a stálé scény v Londýně, New Yorku a Las Vegas. Každou sestavu tvoří dvanáct stálých členů a čtyři náhradníci, takže sečteno podtrženo ve světě hraje několik desítek "stompařů". Základ jejich hudebního stylu je všude stejný, jen někde hrají na větší a jinde na menší scéně.

 

 

Spektrum "hudebních" nástrojů mají Stomp široké. Kromě kuchyňského a úklidového náčiní využívají i gumové hadice, odpadky, míče, tužky i zvuky vlastního těla (kašlání, syčení, tleskání...). Kromě nesporných hudebních kvalit podávají i solidní herecké výkony.

 

Vstupenky na vystoupení Stomp můžete zakoupit na portálu iVstupenky.cz.