Kongres ODS

Kongres ODS Zdroj: Profimedia.cz

Kongres ODS? Spíš pokus o kolektivní sebevraždu. Takové bylo sobotní živé zpravodajství Reflexu z "nudy v Brně"

Tento víkend se rozhoduje o budoucnosti ODS, jejíž členové si na brněnském kongresu už v neděli zvolí nové vedení. A je u toho i pět reportérů Reflexu - Bohumil Pečinka, Jaroslav Plesl, Petr Kolář a Petr Holec a Jan Šibík, kteří z místa už v průběhu soboty vytvářeli netradiční on-line zpravodajství. Zatímco dnešní den byl vyhrazen
vystoupení předsedy Petra Nečase, členů ODS a hostů, neděle bude patřit samotné volbě. Sledujte ji s námi - živě na webu Reflex.cz.

 

A co se přesně dneska dělo? Podle reportérů Reflexu překvapivě méně, než by se na tak významném sjezdu dít mělo. Vybíráme jejich nejzajímavější komentáře k dnešnímu dění na brněnském výstavišti.

 

Kongres ODS zahájil dopoledne předseda Petr Nečas:

 

Jaroslav Plesl: "Musíme bojovat s kmotry," říká Nečas. Ale nemá na mysli "tlusté krky se zlatými řetězy", jak je popsal Jan Zahradil, nýbrž boji proti používání slova kmotr na veřejnosti! Takhle ODS určitě získá ztracenou důvěru zpět...

 

Petr Holec:"O voliče nepřicházíme, jen je postupně ztrácíme!" řekl - samozřejmě kromě mnoha jiných inspirativních věcí - Petr Nečas. A já mu za to děkuju! Dlouho jsem si lámal hlavu s tím, proč ODS přestávám rozumět. A teď už to konečně vím. Partaj téměř nikdo nevolí, ale voličů má pořád spoustu!

 

Prostředí brněnského výstaviště, v němž se kongres ODS koná, je překvapivě střízlivé:

 

Petr Holec: ODS-konec dekadence? Každý, kdo si pamatuje volební sjezd v pražském hotelu Clarion v roce 2008, kde hostesky měly velmi sporé mandatorní oblečení a stoly přetékaly čtyřhvězdičkovým cateringem, musí v brně být zklamán: sjezd se koná ve stejně nudné výstavní hale, v jaké se naposled sjela ČSSD.

 

Před řečnickým pultem se krátce mihnul i předseda Top 09 Karel Schwarzenberg, aby zakrátko udělal místo Mirku Topolánkovi, který přednesl bezpochyby nejkritičtější projev celého dne. Podle Jaroslava Plesla byl jeho projev velmi dobrý, přesně pojmenoval příčiny současné krize ODS, "ale jak píše náš čtenář, nejmenovaný expert na politické kampaně: 'Topol byl někde v hibernaci? On u toho nebyl nebo co?! Kdo ho rozmrazil? Ať ho strčí zpátky do mrazáku!'"

 

Během sobotního odpoledne překvapivě dostal slovo i Ivan Langer:

 

Bohumil Pečinka: Pět minut před začátkem kongresu ohlásil olomoucký delegát Brnčal, ze se vzdává účasti a jako náhradního delegáta navrhuje Langera a současně ho za sebe doporučuje do volební komise. V zákulisí začala vřava, jestli tento Langerův trik neni už příliš. Mezitím mu sekretariát nechal narychlo vyrobit alespoň delegačenku.

 

Podle Petra Koláře se krátce po třetí hodině odpolední začalo v kuloárech diskutovat o budoucích místopředsedech: První místopředseda Kuba, dále Blažek, Pospíšil, Němcová a Chalupa. Němcovou na první místopředsedkyni zjevně nepodpoří ani ti, kteří se (možná pod vlivem okolností) tváří, že jsou skalními podporovateli Petra Nečase.

 

A o hodinu později už nezůstalo jen u kuloárů:

 

Petr Kolář: Jako tomu bývá na kongresech občanských demokratů vždy, přesunulo se definitivně hlavní dění do barů, restaurací a přilehlých hospod. Právě tam je centrum nekonečného rozebírání veškerých plánovaných dohod i (řečeno po klausovsku) nedohod.

 

Bohumil Pečinka nakonec už během pozdního odpoledne trefně shrnul dojmy z prvního dne kongresu, které se musely prohánět hlavou nejednomu účastníkovi:

 

"Kongres ODS? To je pokus o kolektivní sebevraždu. Tak neuvěřitelně vlažnou atmosféru a neutrální projevy jsem snad od roku 1991, kdy se účastním kongresů této strany ještě nezažil. ... Všechno podstatné se totiž neodehrává tady, ale hybatelé v dění v ODS vsadili na zákulisní dohody, které probíhají jinde než v hale G na brněnském výstavišti. Je to nesnesitelně paralelní svět. ... Ne, z tohoto kongresu žádný apel veřejnosti nevzejde. Stejně jako nevzejde nový předseda nebo místopředsedové. Ohrožení se vzájemně potvrdí a v dalších měsících se pokusí převrstvovat rozložení sil dané kongresem," předpovídá.

 

Pokud jste nestihli sledovat sobotní on-line zpravodajství Reflexu v průběhu dne, najdete jej zde: