Snímek Kuby zasažené hurikánem Sandy s rozčileným vzkazem pro média: Drahá mainstreamová média. Sandy nám taky dala na p**el. S přátelským pozdravem. Kuba.

Snímek Kuby zasažené hurikánem Sandy s rozčileným vzkazem pro média: Drahá mainstreamová média. Sandy nám taky dala na p**el. S přátelským pozdravem. Kuba. Zdroj: Via Facebook.com (Young Heads)

Silně zasažená oblast Santiaga na Kubě.
Škody po skončení hurikánu Sandy v Santiagu, Kuba.
Další část zruinovaného Santiaga, Kuba.
Poničené Guantanamo, Kuba.
Hurikán zasáhl i oblast Bayamo city, přes 700 km východně od Havany, Kuba.
20
Fotogalerie

Hurikán Sandy nezasáhl jen USA. "Neviditelní" Kubánci se hlásí o pozornost

Tisíce fotografií, videa, články, příběhy... Média žijí hurikánem Sandy, čtenáři soucítí s postiženými oblastmi na východě USA... a Karibik jako by neexistoval. Kubánci (respektive jejich sympatizanti) proto vypustili přes sociální sítě vzkaz, kterým se snaží upozornit na to, že jsou na tom stejně špatně - ne-li hůř - než jejich prominentní "bratři" na severu.

 

Sever New Yorku zaplavili lidé, bez proudu jsou stále více než čtyři miliony Newyorčanů, na brooklynských zastávkách čekají na několik fungujících autobusů stovky lidí a na čerpacích stanicích řidiči bojují o nedostatkový benzín. Situaci zhoršuje i chladné počasí.

 

Nervozita stoupá, škody se neustále sčítají, počet obětí se denně mírně zvyšuje - aktuálně se na celém postiženém území USA přibližuje stovce (přímo v New Yorku zemřelo okolo čtyřiceti z nich). Záchranáři ale upozorňují, že pravděpodobně nejde o konečné číslo. Škody na majetku se pohybují v řádech desítek miliard dolarů.

 

To jsou všechno fakta, která si mohou čtenáři přečíst téměř v každém deníku a na každém zpravodajském serveru. Karibské ostrovy, které se musely s řaděním Sandy vypořádat bez větší pozornosti médií, jako by neexistovaly.

 

Současná pozornost médií, které se zaměřily na USA, proto pobouřila Kubánce, jejich zemi zpustošil hurikán jen několik dní před katastrofou na území Spojených států. Ani počet obětí v karibské oblasti není výrazně nižší než v USA - přibližuje se sedmdesátce.

 

Podívejte se na následující fotogalerii a udělejte si obrázek sami (v druhé polovině galerie najdete pro srovnání snímky z USA):