Gore Vidal v roce 2001

Gore Vidal v roce 2001 Zdroj: Profimedia.cz

Gore Vidal na začátku své literární kariéry (1948, dva roky po první knize)
Na stávce scénáristů v roce 1981
Gore Vidal
Gore Vidal
Gore Vidal na výstavě  XXX 30 Porn-Star Portraits
11
Fotogalerie

Literární svět opustil další velikán. Po Bradburym zemřel i kontroverzní Gore Vidal

Amerika!, Julianus, Přímý přenos z Golgoty, Skandální život Aarona Burra, Ten nejlepší. Jen několik málo děl z obsáhlé bibliografie známého amerického prozaika, dramatika, scenáristy a esejisty Gorea Vidala bylo přeloženo do češtiny. Víc už jich autor pětadvaceti románů, politický aktivista a hrdý bisexuál nenapíše – včera večer umřel ve svém hollywoodském sídle. Bylo mu šestaosmdesát let.

Ve Spojených státech Gore Vidal proslul spíše než svými knihami jako ostrý, nesmlouvavý kritik a esejista s vybroušeným stylem a nabroušeným jazykem. Také jeho konflikty s filmaři, ať už jde o spoluautorství scénáře k velkofilmu Ben Hur, nebo o boje o definitivní podobu scénáře kontroverzního Caliguly, mu vynesly pověst tvrdého muže, který si stojí za svým.

 

Stejně jako jeho současníci, spisovatelé Norman Mailer a Truman Capote, Vidal požíval obdivu veřejnosti, před níž často vystupoval: objevoval se ve filmech a mediálních debatách, kandidoval za demokraty do amerického Kongresu i do Senátu a kritizoval v mnoha svých článcích úřad George W. Bushe – prohlásil ho „nejhloupějším mužem Spojených států“.

 

Ve svém třetím románu The City and the Pillar (snad Město a pilíř), jejž dopsal v pouhých jedenadvaceti letech, obsadil do hlavní role otevřeně homosexuálního krasavce Jima Willarda, což koncem čtyřicátých let přivádělo kritiky k úžasu a publikum k rozhořčení. V autobiografii Palimpsest pak Vidal kromě svých politických přesvědčení odhalil i nebývalou promiskuitu: do pětadvaceti let věku stihl zažít přes tisíc koitů s muži i ženami.

 

 

K sexualitě se ostatně často vyjadřoval: v Esquiru roku 1969 napsal větu, kterou by si republikánské části USA měly připomínat dodnes: „Bez ohledu na všechna tabu je homosexualita součástí lidství, není to choroba, není to hřích, není to zločin – přes veškeré snahy našeho puritánského plemene učinit ji vším trojím. Homosexualita je stejně přirozená jako heterosexualita.“

 

Jeho život provázela řada dalších skandálů a kontroverzí. Zúčastnil se například popravy atentátníka Timothyho McVeigha, se kterým si dva roky před tím dopisoval. Jeho čin samozřejmě neschvaloval, ale sdílel s ním pocit, že "se vláda pomátla".

 

Do sporu se dostal i s českým prezidentem Václavem Klausem, který nesouhlasil s řadou jeho názorů. Když Vidal v roce 2001 přijel do Česka, Klaus o něm napsal komentář, který zakončil slovy: "Bůh chraň intelektuály – vůbec, ale před Gorem Vidalem zvláště."

 

Gore Vidal žil od šedesátých let v italském Ravellu, odkud se po smrti svého dlouholetého partnera Howarda Austena přestěhoval roku 2003 do Los Angeles. Zde včera kolem sedmé hodiny večerní umřel na komplikace spojené s pneumonií.