Nové olympijské dílo Banksyho

Nové olympijské dílo Banksyho Zdroj: www.banksy.co.uk

Nové olympijské dílo Banksyho
Starší díla Banksyho - Dítě šijící vlajky na diamantové jubileum
Starší díla Banksyho - Mírové složky
Starší díla Banksyho - Pankáč a máma
Starší díla Banksyho - Policista s kokainem
12
Fotogalerie

Předolympijský Londýn vede válku se sprejery. Zmizí i nové výtvory Banksyho?

Ne všechno, co se děje okolo blížící se olympiády v Londýně, si zaslouží nadšený aplaus. Hned několik internetových médií v posledních dnech upozornilo na tichou válku, kterou vede britská policie s tamními sprejery.

 

Ze zdí města, v němž v pátek začne letní olympiáda, chce odstranit všechny nasprejované obrazy a nápisy, na které narazí. Pokud by však měla být skutečně důsledná, smutný osud by se nevyhnul ani sprejomalbám legendárního Banksyho.

 

Patrně nejznámější streetartový umělec světa, jehož výtvory se prodávají v aukcích za statisíce dolarů, se ale vydal do provokativního protiútoku. Na londýnských zdech vytvořil dvě nové olympijské malby a to i navzdory tíživé atmosféře, jež dnes ve sprejerské komunitě panuje.

 

 

 

 

Minulý týden totiž policie provedla razii mezi známými sprejery. Společně se třemi dalšími lidmi zatkla dokonce umělce Darrena Cullena, který paradoxně spolupracuje i s jedním z hlavních mediálních partnerů londýnské olympiády - společnosti Adidas. Cullen dostal zákaz přiblížit se po dobu trvání olympiády k jakékoliv olympijské akci na vzdálenost jedné míle.

 

 

Zatímco redaktoři amerického webu The Atlantic Wire spekulují, zda londýnská radnice v rámci plošného potírání grafitti zničí dílo jednoho z nejznámějších britských umělců současnosti, má umělecký redaktor deníku Guardian Jonathan Jones větší obavy o samotný o osud města na Temži. "Přežije kulturní věhlas moderního Londýna toto léto?" ptá se ve svém pátečním komentáři.

 

Londýn podle něj nikdy nebyl a ani nikdy nebude nablýskaným městem na kopci - čistá a křišťálová utopie. "Turisté nepřijíždějí do Londýna za nablýskanou dokonalostí. Přijíždějí za starým a novým v chaotických, neohrabaných kontrastech. A zčásti přijíždějí i kvůli Banksymu," připomíná.

 

Letní olympiáda v britském podání se tak patrně stává nejen oslavou lidského ducha, ale i moderní uniformity světových metropolí.