Done in 60 seconds: Záhada Blair Witch

Done in 60 seconds: Záhada Blair Witch Zdroj: YouTube.com

Hororový závěr aneb pro někoho je minuta na film zbytečně moc

Dnes mají "minutáři" velký den. Na slavnostním večeru v karlovarském stanu Jameson se v šest hodin večer konečně dozvědí, kdo z nich natočil nejlepší šedesátivteřinový film a pojede na finále Done in 60 seconds do Londýna. Reflex vám po celý týden představoval autory první desitky a i když už se výběr zúžil na tři, dostojíme slibu a seznámíme vás i se zbývajícími dvěma fimečky. Stojí za to.


Anketní otázky, které v průběhu posledních dnů dostávali všichni z finálové desítky, nezodpověděl jediný člověk, Vojtěch Turek, který zpracoval film Grave Encounters. V jeho případě si tedy musíme vystačit "jen" s řečí filmovou:



 

To Matyáš Řezníček a Nikkoleta Logosová, kteří velmi originálně přetvořili horor Záhada Blair Witch, byli sdílnější, a tak jsme se mimo jiné dozvěděli, že jsou gauneři a minuta pro ně byla zbytečně moc.



 

 

Matyáš Řezníček a Nikkoleta LogosováMatyáš Řezníček a Nikkoleta Logosová|archiv


Proč jsme si vybrali Záhadu Blair Witch


NL: Chtěli jsme udělat horror. Lákalo nás přenést ten strach, který je ve filmu, do animace a veselých barev. A protože jsme děti devadesátek, jako první nás napadl Blair witch. Jako jsou pro někoho horrorovou klasikou Ptáci či Evil Dead, pro nás je to právě Záhada Blair witch.


Kolikrát jsme Blair Witch viděli


MŘ: Já jsem ho viděl třikrát a Niki jednou. Při tom samotném procesu tvorby jsme si ho spíš jen tak projížděli a připomínali si důležité momenty. Ale náš vlastní film jsme viděli tak třistakrát. Možná pětsetkrát. Moc se nám totiž líbil.

 

Co byl největší oříšek a jak dlouho nám práce trvala

NL: S časem jsme měli trochu problémy. Respektive se stopáží. Je těžké se trefit přesně do jedné minuty a přitom nevynechat nic důležitého a nebo, jako v našem případě, naopak pokořit tu hranici. V původním filmu zase tolik důležitých momentů a zvratů neni, natočili jsme všechno, co jsme natočit chtěli a zjistili jsme, že nám zbývá ještě dvacet vteřin. A i když jsme se v žádných pravidlech nedočetli, že by film nesměl být kratší než minuta, řekli jsme si, že tam přidáme ještě nějaký ty chůze, ať nevypadáme jak idioti.

 

Kde jsme se inspirovali

NL: Nikde

 

Kam míříme

MŘ: My chceme hlavně dostudovat. Já teď půjdu na DAMU, Niki je na VŠUP, ale na otázky ohledně života je, podle mě, trochu brzo. Jsme ještě mladí kníři. Rozjíždíme teď Gaunera, což je "umělecké sdružení", ve kterém jsme jenom my dva. A pod touhle značkou chceme tvořit videa, hudbu, kreslit, psát, hrát, sochat, tesat, malovat, navrhovat, performovat, designovat, produkovat. A teď o prázdninách spolu jedem k moři. Bude to velký.


Který snímek se vám líbil nejvíc? Hlasujte

Který šedesátisekundový snímek ze soutěže Done in 60 seconds se podle vás nejvíc vydařil (deset finálových filmů můžete zhlédnout zde)? Výherce soutěže sice vybírá porota, jež jejich jména oznámí 5. 7. na festivalu v Karlových Varech, alespoň symbolicky jí však můžete „napovědět“ hlasem v následující anketě: