Done in 60 seconds: Rear Window

Done in 60 seconds: Rear Window Zdroj: YouTube.com

Autor Hitchcocka vtěsnaného do minuty míří do hrobu

Pokračujeme v představování finalistů soutěže o nejlepší film převyprávěný v minutě Jameson Done in 60 seconds, jehož vítěze vyhlásí porota na festivalu v Karlových Varech. Po Petru Černém a jeho animovaném Vřískotu je na řadě Jiří Skovajsa, který do 60 vteřin vtěsnal Hitchcockovo Okno do dvora.


Přehrajte si soutěžní příspěvek Jiřího Skovajsy:

 



Jiří SkovajsaJiří Skovajsa|archivProč jsem si vybral právě Okno do dvora

Je to film bohužel pozapomenutý, a přitom výborně natočený. Tolik příběhů v tak komorním snímku a napětí budované jenom z podezření, to je něco. Prostě za málo peněz hodně muziky.


Kolikrát jsem ho viděl

Asi třikrát, ale s velkým časovým odstupem, nebývá reprízován často. Deset let jsem neměl televizi, takže mi asi unikla spousta filmů, na druhou stranu mi to umožnilo věnovat se jiným věcem.


Co byl největší oříšek a jak dlouho jsem točil

Abych pravdu řekl, nejtěžší je režírovat sám sebe. A pak se ještě na sebe dívat! Nejdéle trvalo hledání vhodného titulu, samotný vznik už potom nezabral víc než deset hodin.


Kde jsem hledal inspiraci

Nemohu říct, že bych se někde inspiroval. Když vymýšlím nějaký námět, nahlížím do skříní, do knihovny, do dětského pokoje. Na polici vidím dalekohled a fotoaparát ... A už to docvakne.


Kam mířím

Já směřuji samozřejmě k hrobu. Cíl pro mě není důležitý, to spíše ona cesta, tedy jak člověk svůj život žije. Plány nedělám. Snažím se pochopit a využít to, co mi fantazie nabízí.