Oatmeal

Oatmeal Zdroj: Matthew Inman / theoatmeal.com

Pomsta roku. Tvůrce komiksu zesměšnil svého vykradače a zároveň získal téměř čtvrt miliónu dolarů na charitu

Matthew Inman je tvůrcem velmi populární stránky The Oatmeal, kde publikuje své krapet ujeté, někdy hodně drsné, ale jinak velmi vtipné a originální komiksy. V poslední době se ovšem stal středem pozornosti nikoli díky svému umu, ale kvůli absurdní žalobě. A také skvělému způsobu, jak se s ní vyrovnal.

Inmanovy trable začaly už loni, když si na svém webu The Oatmealpostěžoval, že webové stránky Funnyjunk.com (kde může kdokoli nahrát a sdílet jakýkoli obrázek) jej systematicky vykrádají: na parazitním webu našel stovky svých komiksů. Když je dříve kontaktoval, důsledné nápravy se nedočkal. Tak si na svém blogu postěžoval a zeptal se čtenářů: „Co s nimi mám dělat?“

 

Majitel webu Funnyjunk nejdříve své uživatele naočkoval, že Inman chce nechat web zavřít. Inman pak dostal řadu hysterických mailů. „Myslím, že ustanovili nový rekord v počtu facebookových komentářů ,OMG ur a gayfagness!!!11‘ za den,“ napsal o tom Inman opět na svůj blog.

 

Tím ovšem příběh teprve začíná. Před měsícem dostal dopis od právníka Funnyjunk Charlese Carreona, že musí smazat všechny texty o Funnyjunk a zaplatit 20 000 dolarů jako náhradu škod za svou pomlouvačnou kampaň.

 

Ano, čtete správně, The Oatmeal je žalován za to, že se ozval vůči webu, který vykrádá jeho obsah.

 

Inman zareagoval tahem, z něhož se stala okamžitá klasika. Právníkům v odpovědi napsal: „Ne, mám lepší nápad:

  1. Zkusím získat 20 000 dolarů v dobrovolných příspěvcích.
  2. Vyfotím ty peníze.
  3. Pošlu Vám tu fotku spolu s kresbou Vaší mámy, jak svádí kodiaka
  4. Polovinu peněz dám na National Wildfire Federation a druhou půlku na American Cancer Society."

Obrázek pro admina webu funnyjunk.comObrázek pro admina webu funnyjunk.com|TheOatmeal.com

 

 

Jeho „operace láska k medvědům = dobro, rakovina = zlo“ fungovala skvěle. Oněch 20 000 dolarů vydělal za pouhých 64 minut. Během celé hodně nezvyklé charitativní kampaně, jež za pár hodin končí, dosáhl zatím na 214 298 dolarů, tedy zhruba 4 430 000 Kč. Všechny peníze půjdou rovnou na charitu, právní tanečky se z toho platit nebudou.

 

Právník FunnyJunk si mezitím povzdechl, jaká je to hrůza, že na něj The Oatmeal poštval armádu fanoušků, jež mu zapleveluje e-mail obscénními vzkazy. Ano, déjà vu je na místě, přesně tohle totiž provedl FunnyJunk Oatmealu. Inman jinak své fanoušky nabádá, ať se ve svém rozhořčení vůči právníkovi a FunnyJunk mírní a přetaví ho v příspěvky na charity.

 

A právník Carreon ve svém tažení pokračuje. V nejnovější fázi této tragikomedie žaluje nejen tvůrce The Oatmeal, ale i webovou stránku, kde sběr charitativních příspěvků probíhá, a dokonce i obdarované charity …

 

Mezitím se ozvala uznávaná právnicko-aktivistická organizace Electronic Frontier Foundation s prohlášením, že budou tvůrce Oatmealu rádi zastupovat. Bude se to hodit, poněvadž Carreon není žádný zelenáč – kdysi například vyválčil pro svého klienta doménu sex.com, což je samozřejmě asi nejlepší možná internetová adresa na světě.

 

Ať už to u soudu dopadne jakkoli, v očích veřejnosti vede Oatmeal nad Funnyjunk 34532362456 : 0 na body. Sběr peněz na charitu končí zítra v osm  ráno našeho času.

 

Aktualizace (26.6., 9:00): Nakonec se podařilo vybrat $220.009, tedy více než čtyři a půl milionu korun!