Daňová svoboda

Daňová svoboda Zdroj: Marek Douša

Už žádné daně. Devátého června přestáváme krmit státní kasu

V sobotu oslavíme den daňové svobody, který symbolicky rozděluje rok na dvě části. V té první vyděláváte jen na stát, v té druhé jen na sebe. Letos má být překvapivě o šest dní dříve než loni.

 

Při všech zprávách o neustálém zvyšování daní se to nezdá příliš reálné. Jeden z oněch šesti dní zařídil přestupný rok, tedy den navíc práce v únoru. Co však zbývajících pět? Opravdu nám vláda v Česku na daních tolik ulevila? To zní dost podezřele.

 

„Den daňové svobody určujeme podle výdajů veřejného sektoru, nikoliv podle jeho příjmů,“ vysvětluje Aleš Rod z Liberálního institutu. Tuto metodiku používá proto, aby zachytil vládní utrácení, jež daňoví poplatníci budou muset dřív nebo později tak jako tak zaplatit. Zohledňuje se tak i schodek rozpočtu. Proto se zvýšení daní přímo neprojeví.

 

Potíž je také v tom, že se vychází z prosincových odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). OECD průběžně své údaje zpřesňuje, a tak například loni vyhlásil Liberální institut den daňové svobody na 15. červen, ale podle zpřesněných údajů by se odehrál přibližně ve stejné době jako letos. K žádnému posunu tak v podstatě nedošlo.

 

JIŽNÍ KOREA VZOREM

Ten se odehrál spíš loni, protože v letech 2009 a 2010 se kvůli prudkému zhoršení veřejných financí slavil konec práce na stát až 13., respektive 18. června. Aleš Rod navíc upozorňuje, že loni a letos došlo částečně k posunutí výdajů státního rozpočtu do dalších let (vázání výdajů), což zavání účetním trikem.

 

Zajímavé je rovněž srovnání s cizinou. Slovensko už má svůj den daňové svobody za sebou, mělo ho 1. června. Naopak Dánsko, které je v žebříčku poslední, bude slavit až dva měsíce po nás, zatímco Jihokorejci skončili s prací na stát už koncem dubna. Švýcaři slavili více než měsíc před námi.

 

ŠVÉDSKO ŠETŘÍ

Přestože u nás se oslavy posunuly blíže začátku roku, stále je to o dva dny později ve srovnání s předkrizovým rokem 2008. Ovšem v Řecku se během těchto čtyř krizových let posunul den daňové svobody o 24 dní. Odráží to fakt, že se Řekům až zas tak škrtat nedaří.

 

Zajímavé je, že ze všech sledovaných států mají letos ve srovnání s rokem 2008 den daňové svobody dřív jenom Švédové, proslulí velkými vládními výdaji.

 

Daňová svobodaDaňová svoboda|dendanovesvobody.cz