Google

Google Zdroj: Profimedia.cz

Google slaví. Má nejpoužívanější prohlížeč na světě

Internetový gigant Google má dnes hned dvojnásobný důvod k radosti. Jeho videoserver YouTube právě slaví sedm let od dne, kdy na něj první uživatelé začali nahrávat svá videa. A co víc, podle serveru StatCounter internetový prohlížeč Google Chrome očekávaně v celosvětovém měřítku předběhl dosud nejrozšířenější Internet Explorer. Stal se tak nejpoužívanějším prohlížečem na světě.


Statistika StatCounteru hovoří jasně. Zatímco Internet Explorer od společnosti Microsoft používalo k 20. květnu 31,9 procent uživatelů (meziročně se propadl o celých dvanáct procent), Google Chrome má na trhu s internetovými prohlížeči 32,7procentní podíl (tedy zhruba o třináct procent víc než v květnu 2011). Už v průběhu roku navíc předstihl druhou nejsilnější konkurenci - prohlížeč Mozilla Firefox.

 

V Česku Google Chrome předběhl Internet Explorer už v únoru - momentálně jej podle StatCounteru používá 29 procent českých uživatelů. Tuzemského úspěchu Firefoxu, který má na našem trhu silný, 34procentní podíl, ale ještě nedosáhl.


Server shodou okolností zveřejnil dlouho očekávaný výsledek ve stejný den, kdy slaví sedmé "narozeniny" videoportál YouTube, který 21. května 2005 spustil testovací verzi pro veřejnost.

 

V červnu následujícího roku přišel s potěšující zprávou pro možné investory - nahraná videa si návštěvníci pustili už stomilionkrát. Google si tenkrát nenechal utéct příležitost a v říjnu 2006 koupil YouTube za 1,6 miliardy dolarů.

 

Vyplatilo se mu to. Popularita YouTube od té doby jenom rostla. Dnes na něj lidé z celého světa nahrávají na každou minutu těžko představitelných 72 hodin videa.

 

Google si dnes nemohl si nadělit příhodnější narozeninový dárek - na svém oficiálním blogu představil video mapující uplynulých sedm let s YouTube. A samozřejmě v něm nechybí ukázky z nejsledovanějších a nejvirálnějších videí všech dob: