Letní kino v Cannes

Letní kino v Cannes Zdroj: Tereza Spáčilová

Riviéře letos vládnou zvířata

Ještě před pár dny se po pobřeží středomořského Cannes proháněl jen písek ze Sahary, teď už by se sem žádný nevešel: vypukl totiž filmový festival a uličky i pláže letoviska zabrali fotografové, novináři, fanoušci a samozřejmě hvězdy.

Když už jsme zmínili to prohánění: ty tam jsou časy limuzín. Dnes je "in" žít ekologicky, což v praxi znamená, že bulvár Croisette nebrázdí jen velká tmavá auta, ale čím dál víc i elektromobily připomínající sekačku. A občas také velbloudi, jak předvedl komik Sacha Baron Cohen, který svůj film Diktátor přijel do Cannes propagovat stylově mezi hrby. Na rozdíl od VIP v miniautech měl ovšem problém: nedařilo se mu "vystoupit".

 

Těžko říct, zda se znavenému oři pouště nelíbila diktátorská výzdoba, nebo spíš fakt, že ho osedlal největší pošuk v okolí, každopádně se přihodilo, že slavného pasažéra setřásl z hřbetu přímo před vstupem do hotelu. Dnes už je z něj pravděpodobně salám, ale ten den - tuším, že to byla přímo zahajovací středa - byl hvězdou Cannes on, nikoli herci.

 

Zvířata mají vůbec letos na riviéře pré. Den po velbloudím řádění obsadila prostor u jedné z pláží zebra, žirafa, lev a hroch, hrdinové animovaného hitu Madagaskar 3. Byl to sice trochu šok, slyšet v podvečer na Croisette hýkání a ržání, ale proč nedopřát návštěvníkům z Hollywoodu trochu dětinské zábavy. Ostatně Ben Stiller, jenž lvovsky zavrčel i na tiskové konferenci, přiznal, že je v Cannes poprvé v životě a připadá si jako dítě, které vzali do hračkářství. "Není špatné začínat v Cannes jako hlas animovaného zvířete," smál se pak svým absurdním zážitkům. Kdo pamatuje Stillera coby nevrlého autorského režiséra filmu Greenberg z Berlinale, nemohl věřit svým očím.

 

Show ke Cannes patří. A patří i k filmu, což si v Cannes člověk uvědomuje na každém kroku. Oč pestřejší tu dokáže být jeden festivalový den, o to ostřejší jsou střihy, které jednotlivé události dělí. Jackie Chan tak líčil natáčení svého "posledního akčního filmu" stejně dlouho a se stejným zanicením jako Chris Rock dabování zvířátek a Sean Penn snahu o záchranu Haiti. Paradox? Ne, Cannes.

 

Výroky dne


Jackie Chan: 
Chinese Zodiac je můj poslední velký akční film. Už nejsem nejmladší a z toho kopání a padání mě bolí celé tělo. Až ho dokončím, budu dělat maximálně ruské akční filmy - v nich se totiž jen střílí a mluví.

Ben Stiller: Co mám společného s postavou lva? Hřívu. I když takovou, jakou nosí ten, kterého mluvím, jsem měl naposledy v osmdesátých letech.

Sean Penn: 
Obecně se ví, že nemám rád slovo humanitární. Když pracuju pro Haiti, nechci, aby ho v souvislosti se mnou někdo používal. Kdybych tam s těmi lidmi nebyl a nesnažil se pomoct, musel byh se stydět sám před sebou.