Zahájení ISEF 2012, který v pátek 18. května skončil rozdáním hlavních cen.

Zahájení ISEF 2012, který v pátek 18. května skončil rozdáním hlavních cen. Zdroj: Kateřina Kadlecová

Monika Dobrovodová a Ivana Smutná změřily 374 dětí v deseti věkových kategoriích od šesti do patnácti let. Zjistily mimo jiné to, že rapidně tloustneme
Jimin a Yeonjung tvoří jeden z devíti jihokorejských týmů
Jeden z pěti sloveských soutěžních projektů - Ján Maťaš
Dvacetiletá biofyzička Eva Umlaufová z Jeseníku už dnes studuje na olomoucké univerzitě
Informatik Tomáš Mariančík mi dvacet minut trpělivě vysvětloval svůj projekt týkající se experimentálních procesorových architektur, které vytvořil. Nepochopila jsem
8
Fotogalerie

Intel ISEF 2012: Češi mají čtvrté místo, Slováci třetí

Tři tisíce lidí v obrovské hale na chvíli zadrží dech. Kdo z patnácti set mladých vědců, kteří se už skoro týden smaží v pittsburghském horku a ustavičným vysvětlování svých náročných projektů pomalu přicházejí o hlas, získá v pátek 18. května na světovém finále Intel ISEF 2012 hlavní cenu Gordona E. Moorea a s ní 75 000 dolarů? Bude to rakovina, nebo kvantová teleportace? A bude celkovým vítězem student asijského původu? Bude to Američan, kterých je mezi účastníky jistě přes tři čtvrtiny? Bude to dívka, které si pro ocenění chodily prakticky stejně často jako chlapci?

Pro ocenění si nakonec s hurónským řevem běží patnáctiletý marylandský plašan Jack Andraka, který vyvinul novou neinvazivní metodu diagnostiky rakoviny slinivky. Na pódiu nejvýznamnější juniorské vědecké a technologické soutěže světa jsme už střapatého Jacka viděli – vyhrál i svou kategorii, samozřejmě, a víc než všichni ostatní jásal a tancoval a objímal se se všemi kamarády, kteří na pódium přicházeli převzít první ceny v dalších ze sedmnácti kategoriích. Jak by ne – Jack je sice zralý na to, aby získal titul Ph.D. a přednášel ve svém oboru na špičkových univerzitách, ale nezapomeňme, že je skoro o pět let mladší než mnozí další nadějní výzkumníci, kteří se do Pittsburghu sjeli z 68 zemí světa.

 

Odvážný kajakář, milovník divoké vody, vášnivý cyklista a vynikající matematik i biolog Jack na ISEF samozřejmě v první řadě přijel představit svůj speciální senzor, který dokáže s devadesátiprocentní pravděpodobností detekovat rakovinu slinivky již v počátečních stadiích, ale taky si s ostatními soutěžícími s gustem vyměňoval vlaječky a odznáčky, s otevřenou pusou sledoval vynálezy dospělých kolegů-vědců v pittsburghském Carnegie Science Center a pozorně naslouchal osmi nositelům Nobelovy ceny, kteří v úterý drželi dvouhodinovou diskusi.

 

Při slavnostním vyhlašování vítězů největší vědecké soutěže Intel ISEF určené pro středoškoláky zaznělo i jméno českého reprezentanta! Bohužel příliš brzy, mezi více než padesátkou čtvrtých cen… Ale i tak je v konkurenci 1552 vědeckých talentů velký úspěch, že prvák z brněnské techniky Tomáš Mariančík získal v americkém Pittsburghu „bramborovou“, a přesto cennou medaili v kategorii Informatika.

 

 

Podstatu svého projektu hledání netradičních přístupů k vývoji nových procesorových architektur se mi snažil vysvětlit dvacet minut. Prakticky bez výsledku. Sedm nebo osm porotců, kteří jeho stanoviště navštívili, naštěstí rozsah programátorových výjimečných schopností pochopili. „Nečekal jsem to, ani náhodou. Jsem pesimista,“ komentuje medailista lapidárně svůj úspěch.

 

Mimochodem, slovenští bratia nás nakonec o koňskou délku předstihli: z jejich pěti týmů zabodoval v oblasti chemie osmnáctiletý Peter Horváth a obsadil třetí místo se svým rok trvajícím pátráním po lacinější a citlivější metodě detekce toxického kadmia. Nezbývá než doufat, že slovenským hokejistům to natřeme pro změnu my.