Viktor Kožený

Viktor Kožený Zdroj: Jan Šibík

V. Kožený o odškodnění Čechů: Nebojím se, karty se ještě otočí

Američané hodlají poslat půl miliardy Viktora Koženého na odškodnění Čechům, které připravil o peníze. Americké úřady totiž Koženému zabavily chatu Peak House v Aspenu, oblíbeném lyžařském centru v Coloradu. Přitom je nezajímalo, že Kožený přepsal dům na matku. Za jeho prodej inkasovali 413 milionů korun, uvedla MF Dnes. Koženého jsme požádali o komentář.

 

 

 

"Mstít se rodinným příslušníkům a navíc za nic nezákonného je to, co dělali bolševici; a víme, jak skončili. Královská Rada rozhodla, že jsem žádný zákon neporušil a ztotožňuji se s názorem prezidenta Klause, že jedna velká země nemá co diktovat světu zákony, jež jejich parlamentáři neschválili," odepsal Reflexu Kožený v textové zprávě.

 

 


"V ČR jednalo představenstvo HPH (Harvardského průmyslového holdingu, pozn. red.), co vše dále opakovaně schválilo podle paragrafu 30 trestního zákona o souhlasu jakož je mé stíhání průkazně politickou objednávkou založenou na stovce zdokumentovaných lží. Trestní oznámení, které jsem slíbil, je dopracováno a je zjevné, že akce Hadr z doby Václava Walise stále pokračuje. Třeba se karty rychle otočí. Mně to připomíná scénu z Titanicu, kde si dávali poslední šampaňské a tanec. Sore losers," dodala jedna z nejvýraznějších osob polistopadové kupónové privatizace.

 

VIKTOR KOŽENÝ

Narodil se v Praze 28. června 1963. Dnes je irským občanem, má i český pas a v současnosti žije na Bahamách. USA a Česko se snaží o jeho vydání a chtějí ho soudit, je na něj vydaný mezinárodní zatykač. V roce 1980 emigroval s rodiči do Mnichova a poté odešel v roce 1982 do Spojených států. V roce 1989 získal na Harvardské univerzitě bakalářský titul z ekonomie. V roce 1991 se vrátil do Prahy a stal se jednou z nejvlivnějších osob kupónové privatizace. O rok později založil v rámci první vlny privatizace KF Harvardské investiční fondy. Díky masívní reklamě, jež držitelům zaregistrovaných kupónových knížek slibovala desetinásobnou návratnost poplatku 1035 korun, získaly jeho fondy víc než milión kupónových knížek. Už v roce 1994 se ale Kožený přesunul do daňového exilu na Bahamy, pak si koupil také irské občanství. V roce 1996 bylo šest Harvardských investičních fondů KP spolu se Sklo Union Teplice transformováno do Harvardského průmyslového holdingu. V roce 1998 koupil Harvardský průmyslový holding ve veřejné soutěži a zaplatil za něj směnkami 10 a půl miliardy korun. Kvůli finančním operacím z let 1995 až 1998 byl 14. října 2003 vydán na Viktora Koženého mezinárodní zatykač.