E-cigareta

E-cigareta Zdroj: Wikipedia.org

Elektronická cigareta mezi nekuřáky nepatří, prosazuje ministerstvo. Čtenáři Reflexu nechápavě kroutí hlavou

Ministerstvo zdravotnictví chce zakázat elektronické cigarety v nekuřáckých prostorech. Je to dobrý nápad? O tom jste hlasovali v páteční v Aréně Reflexu.

 

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň řekl o tom, proč zakázat elektronické cigarety v nekuřáckých prostorech: "Elektronická cigareta může u okolí vyvolávat touhu po nikotinu a její používání může mít negativní dopad na budoucí návyky například u dětí."


Luděk Staněk se ale ptá: "Bude ministerstvo zakazovat i filmy ze šedesátých let, kde Alain Delon kouří? Nekuřácké prostory jsou proto, aby chránily před kouřem, ne proto aby vychovávaly. Já si své děti vychovám sám, ministra zdravotnictví k tomu nepotřebuju."


Návrh ministerstva je špatný i podle 88 procent hlasujících čtenářů, kteří svůj nesouhlas rozvedli ve facebookové diskuzi.


Hned 28 "lajků" dostalo vysvětlení Holyho Jamese: "Proč vadí el. cigarety? Protože stát přichází o spotřební daň z klasických cigaret a dále hrozí, že kuřáci el. cigaret nezemřou včas, tj. těsně okolo 60 a dožijí se důchodu. Pokud by na el. cigarety přešla většina současných kuřáků, stát to položí. Takže se jim snaží házet klacky pod nohy, vymýšlet podobná nesmyslná omezení, aby zase kouřili ty správné cigarety, ze kterých státní kase něco kápne."


Krok ministerstva naopak nechápe Káča Hálová: "Ne, je to nesmysl! Nekuřáky obtěžuje smradlavý kouř se všemi oxidy, dehty atd. A ten e-cigareta nemá, naopak kolikrát i voní a obsahuje "jen" nikotin. Měli by být naopak rádi, protože e-kouření je daleko míň škodlivé, takže by nemuseli vynaložit tolik peněz na léčbu pacientů s rakovinou apod."


Kryštof Krysa Kočí se na problém zkusil podívat i z druhého úhlu pohledu: "Pro zákaz mluví fakt, že je to nekuřácká kavárna a elektronická cigareta se pořád kouří. Zas na druhou stranu nemá takové škodlivé efekty jako cigareta sama. Nakonec se budou ještě oddělovat prostory nekuřácké, kuřácké a pro kuřáky elektronických cigaret," předpovídá.


Úvaha ministerstva zdravotnictví pobouřila i Durlu Lakišníka "Děs a hrůza, člověk už nemůže ani inhalovat páru na veřejných místech," rozhorloval se v diskuzi.

 

 

A Kláře Benešové elektronické cigarety v nekuřáckých restauracích sice nevadí, "ale přijde mi divné, když si v obchodě prohlížím oblečení a vedle mě si klidně další nakupující vykuřuje, byť elektronickou cigaretu..to jenom proto, že elektronická, ji budu kouřit všude???Než s tímhle začali, taky snad nekouřili kdekoliv..."