iProstejov

iProstejov Zdroj: Archív

Náš web není samoobsluha. I když si to v Prostějově myslí


"Komunální" web iProstejov.cz ukradl z webu Reflex.cz rozhovor. Šéfredaktorka Dana Hrubá ale nechce o jakékoliv nápravě, natožpak stažení článku, ani slyšet. Má prý na práci důležitější věci. Její vysvětlení nám přišlo natolik bizarní, že jsme se o něj jednoduše museli podělit.

 
Článek s galerií zasněžených aktů od fotografa Petra Sládka, jež jsme vám představili loni v říjnu, patří dodnes mezi nejčtenější materiály na našem webu.


Když jsme autora po půl roce opět oslovili s několika otázkami, dalo se čekat, že se o talentovaného prostějovského rodáka se smyslem pro pikantní humor začnou zajímat i další média.


Zveřejněný rozhovor ovšem upoutal i kamarádku Petra Sládka, šéfredaktorku "komunálního" zpravodajského webu iProstejov.cz Danu Hrubou, která fotografovi (jak i on sám přiznává) pomohla se stylizací odpovědí.


Ve středu uveřejnila na svých stránkách článek Od erotiky k politice a zpět. Jak jsme vzápětí zjistili, s rozhovorem si moc práce nedala; použila stejné, nepatrně pozměněné otázky, které autorovi položil Reflex, a naprosto totožné odpovědi!


Moment, který by se měl jako odstrašující příklad tisknout do všech učebnic novinařiny, ale přišel ve chvíli, kdy jsme se pokusili situaci vyřešit po telefonu. Požádali jsme šéfredaktorku, aby alespoň odkázala na zdroj. Hrubá nám však vysvětlila, že rozhovor vznikal (bez našeho vědomí, pozn. aut.) pro obě média zároveň a server iProstejov.cz pouze čekal s uveřejněním na chvíli, kdy se objeví na webu Reflex.cz.


Po rozhovoru se šéfredaktorkou se na stránkách, jež patří prostějovské společnosti iNoviny s r. o., přesto něco změnilo. V upravených otázkách zmizely některé pasáže, které přímo vycházely z jejich původního znění.

 




Přestože se rozladěný autor fotografií pokusil celou situaci napravit, ačkoliv za ni přímo nemohl, a šéfredaktorku požádal o stažení, u své kamarádky nepochodil. A Hrubá prý nepřistoupila ani na nabídku, že by s ním mohla vést nový rozhovor. I takhle se zjevně v některých koutech Česka dělá novinařina.