Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: Petr Lemberk/MF DNES/Profimedia.cz.

Miroslava Němcová měla kandidovat na prezidenta. Předsedkyní sněmovny už stejnak dlouho nebude...

Včerejší Aréna Reflexu skončila tak, jak už dlouho ne: přívětivě pro politika. Většina čtenářů lituje, že Miroslava Němcová nechce být prezidentkou.

Miroslava Němcová řekla o svém rozhodnutí nekandidovat na prezidentský post:

 

"Jsem přesvědčena, že právě v této turbulentní době mohu prospět České republice daleko více v pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny."

 

Redaktorka Tereza Spáčilová jí to vrací jejími slovy:

 

"Právě v této turbulentní době můžete prospět České republice především a pouze jako její prezidentka, paní Němcová. Škoda vašeho rozhodnutí."

 

Celkem 68 % čtenářů zastává tentýž názor: je škoda, že se Miroslava Němcová prezidentské volby nezúčastní. Martina Spaska to chápe a na Facebooku napsala: "Když vidím, do čeho se ta přímá volba zvrhává, tak se nedivím." Rozhodnutí lituje i Jaroslav Beran: "Podle mého názoru je paní Němcová jeden z mála lidí, kteří nesou dal puvodni etos ODS."

 

Jaromír Petlach to bere pragmaticky a upozorňuje, že její důvod, proč prezidentskou kandidaturu odmítla, může být brzo passé: "Měla kandidovat, v čele sněmovny už stejně asi dlouho nebude, tipoval bych tam po volbách Filipa..."

 

Nemalá část čtenářů ale po Němcové jakožto prezidentce netouží. Například Miroslav Med na Facebooku napsal: "Není to škoda. Němcovou pamatuji od nás z Vysočiny z jednoho Dětského dne, ze kterého si kdysi udělala předvolební kampaň, což mi přišlo nechutné. Ženu na Hradě bych ale uvítal. Kdybych si mohl vybrat, byla by to asi paní Jiřina Šiklová, to je velmi vzdělaná a inteligentní paní."

 

Radši nestabilní vládu než její pád a příchod socialistů?


Radši snad nestabilní vládu než předčasné volby a po nich "ústavní většina komunistů, socanů a odborářů," tvrdí JXD v Aréně Reflexu. Souhlasíte? Nebo je lepší přístup Petra Nečase, který vyžaduje od platformy Karolíny Peake aspoň 10 poslanců? Hlasujte na www.reflex.cz.