Livia Klausová

Livia Klausová Zdroj: Václav Šlauf / MF Dnes / Profimedia.cz

Livia Klausová na Hrad? Proč ne

Návrhy a nápady na to, kdo by mohl být příštím prezidentem České republiky, se množí a budou se jistě množit ještě nejméně půl roku. Některé vypadají reálně a srozumitelně, další jsou absurdní a nesmyslné (jako například jméno Tomio Okamura). Zatím jsou to ale pouze očekávaní lidé, kteří nás těžko něčím originálním překvapí.

Zvláštní je, že i když jde o přímou volbu, objevila se oficiálně jen dvě jména žen - šéfky Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcová z ODS a Jany Bobošíkové, předsedkyni politické strany Suverenita - Blok Jany Bobošíkové. Odborníci i média ale tvrdí, že ani jedna z nich nemá příliš mnoho šanci dostat se do druhého rozhodujícího kola volby.

 

Naopak experti říkají, že by určitou šanci proti možným silným mužským kandidátům (jakými jsou například bývalí premiéři Jan Fischer a Miloš Zeman) by měla někdejší ekonomka a současná manželka prezidenta Václava Klause - Livia. Díky své pozici "první dámy" zná roli prezidenta do detailů, umí cizí jazyky, je kultivovaná, dostatečně lidsky i profesně zralá. A na rozdíl od svého muže je většině veřejnosti také sympatická.

 

Ale pozor, je to také žena, která má silné názory a rozhodně nepapouškuje jenom něco, co slyšela od jiných.

 

Livia Klausová se k podobné možnosti nikdy otevřeně nevyjádřila. Byl by to ale zajímavý typ na příští prezidentku. Takže?