Cenu biskupu Malému předali premiér Nečas (vlevo) a expremiér Fischer (vpravo).

Cenu biskupu Malému předali premiér Nečas (vlevo) a expremiér Fischer (vpravo). Zdroj: Jan Šibík

Biskup Václav Malý si přichází v rezidenci pražského primátora pro Cenu Arnošta Lustiga.
Katolický kněz Václav Malý.
Na akci byl i spisovatel Zdeněk Mahler.
Libuše Šmuclerová, generální ředitelka vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, byla členkou výboru, který Cenu Arnošta Lustiga udělil.
Jana Nagyová (druhá vpravo), pravá ruka Petra Nečase, přišla jako doprovod premiéra.
8
Fotogalerie

Biskup Václav Malý dostal jako první Cenu Arnošta Lustiga. Fischer tam zahájil kampaň

Byl to zvláštní okamžik - ve čtvrtek Česko izraelská smíšená obchodní komora udělila poprvé Cenu Arnošta Lustiga a dostal ji katolický biskup Václav Malý. Byla tak založena tradice, u které byli osobně přítomní hned dva premiéři - ten současný, Petr Nečas, i jeho předchůdce Jan Fischer.


Má tím vzniknout tradice výjimečné ceny pojmenované po významném spisovateli, kterou ale nebudou podle všeho dostávat umělci. Biskup Malý byl vybrán pro svoji "odvahu a statečnost" v dobách komunismu a "lidskost a spravedlnost" v celém životě.

 

Nejzajímavější projev měl na akci expremiér Jan Fischer, který ji pojal i jako jeden z prvních kandidátských prezidentských projevů. Hovořil sice o Lustigovi a Malém, ale v druhé rovině i sám o sobě, když popisoval, že člověk se sice může zmýlit, ale má své chyby odčinit. Narážel tím podle všeho na svoji komunistickou minulost, protože ta mu bude jistě ve volbách hlavy státu mnoha lidmi vyčítána.

 

Cena Arnošta Lustiga ma připomínat tohoto významného spisovatele, který po těžké nemoci zemřel loni v únoru. "Prožívejme svoji minulost, vzdávejme čest jejím hrdinům, litujme poražených a nezapomínejme. Zároveň však dbejme, aby minulost neničila přítomnost a neomezovala budoucnost, Takový budiž odkaz Arnošta Lustiga," vysvětlil udělení ceny Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory.