Svoboda

Svoboda Zdroj: Profimedia.cz

Svoboda dobývá ODS ...

Volební sněm pražské ODS konaný v Top Hotelu ukončil takzvaný pražský puč, tedy výměnu magistrátní koalice: šéfem pražské ODS se zde stal primátor BOHUSLAV SVOBODA (68), jenž k ruce dostal i všech pět místopředsedů, které si přál. Do Prahy tím nepřilétli svatí. A Petr Nečas má další důvod být nervózní.

 

 

ČISTĚ Z NOVINÁŘSKÉHO hlediska je pád předchozího šéfa pražské ODS Borise Šťastného špatnou zprávou: symbol většiny špinavostí, nastrčený pražskými kmotry, který škube hlavou i při veřejných vystoupeních, byl fantastický terč: pokaždé když sám sebe dojal k slzám, věděli jste, že za rohem číhá další levárna. Možná v tom bylo něco patologického – z každého podfuku se vystudovaný lékař sám léčil vlastním brekem.

 

Svoboda, jenž ho v čele pražských občanských demokratů – nejsilnější partajní buňky v zemi – střídá, je také lékař. A ironií osudu i Šťastného člověk: právě jím se totiž Šťastný maskoval v pražských volbách. Měl to být faustovský pakt s ďáblem.

 

Volitelný porodník s motýlkem si navlékne primátorský řetěz a za to přikryje mnohamiliardovou magistrátní zlodějinu. Nepřikryl, jak víme i ze zpráv o tunelování Dopravního podniku, kasičky Iva Rittiga a spol. Volební sněm měl napravit neudržitelnou anomálii: Svoboda je sice pražským primátorem, jeho domovské ODS ale stále šéfoval Šťastný a jeho kamarádi. Ti usilovali téměř rok o Svobodovo sesazení a nahrazení Rudolfem „Rudou Opencard“ Blažkem, loutkou dalšího pražského kmotra, Tomáše Hrdličky. V Top Hotelu se tak bojovala finální bitva téměř roční války.

 

TO BYLO PEKLO

Pohled na některé delegáty pražské ODS připomíná americký rituál „perpwalk“, kdy obvinění potupně defilují před veřejností: podle tváře, oblečení i řeči těla byste na nich totiž nehádali nic legálního. Pár mě jich i urazilo. V Praze se ročně ukradnou i z mých daní desítky miliard, a tito lidé nemají ani tu slušnost investovat za to do slušných šatů?

 

Sněm, o jehož výsledek se samozřejmě bojovalo dávno předtím zákulisním vyjednáváním, začal projevem odstupující šéf Šťastný. Snad ani Lucifer by nečekal takové peklo. S tváří mučedníka si nevědomě kálel na hlavu tak zle, až jsem se bál o jeho duševní zdraví. My novináři nemáme extra vytříbený smysl pro humor, nakonec jsme jen prostředníci dění; náš salónek se ale nikdy nebavil líp než při Šťastného tryzně. Málokdo se umí sám popravit tak sadisticky!

 

„Pražská ODS nutně potřebuje bezúhonné, čestné a mediálně zdatné politiky a političky s pevným ideovým základem. Co však nepotřebuje, jsou maskoti,“ řekl Šťastný na adresu Svobody, z něhož před volbami sám udělal maskota, jenže se přepočítal. „Na pražské radnici se odehrál převrat na bázi mediokracie a my staří pitomci v ODS bychom chtěli demokracii.“ „V tomto sále jsme, až na výjimky, stále stejní lidé: stará dobrá ODS.“

 

Ano, bohužel. Což je i Svobodovou slabinou; před sněmem si musel podporu získat i mezi politicky méně korektními lidmi, jako třeba Filip Dvořák, jenž musel už několikrát zmizet z očí veřejnosti. Nebo mezi místními buňkami ODS, třeba Prahou 4: její šéf Pavel Horálek šéfuje i jedné z nejzkorumpovanějších pražských radnic, odkud se mimo jiné rekrutuje i kmotr Hrdlička. „Je to úlitba za podporu,“ přiznal už před sněmem člověk ze Svobodova okolí. Ovšem Horálek se stal místopředsedou pražské ODS.

 

NESU VÁM DUŠI

Velký řečník není ani Svoboda. Projevy i nadbíhání lidem, jimiž pohrdá, upřímně nenávidí a při jeho proslovu to bylo znát. Ze začátku zkoušel razantnější dikci, když se ale v jedné větě několikrát přeřekl, radši toho nechal. Zkusil se aspoň naoko stát „starým dobrým ódéesákem“ tím, že se přihlásil ke konzervativně liberální filozofii.

 

Současně řekl: „Koalice s TOP 09 udělala z bodu rozvratu bod obratu. Nikoli náhodou jsem do ODS vstoupil po kongresu, na kterém Petr Nečas deklaroval očistu strany.“

 

Pražská ODS, jež před pěti lety vyhrála pražské volby s nadpolovičním počtem hlasů, je dnes tak zdecimovaná, že Hrdlička nenašel proti Svobodovi lepšího protikandidáta než bývalého pražského radního Jiřího Janečka z Prahy 11, kde sem tam špehují politiky. Malého tlustého muže pojí jedna věc s Robertem Ficem: ani jeden nemá krk. Tím ale podobnost končí. Zatímco Fico je, byť v horším smyslu, charismatický lídr, sálá z Janečka zoufalost. Někteří z pražské ODS ho znají hlavně proto, že na mobilu občas ukazuje fotky nahých žen.

 

„Máme sice líbivé tváře, ale ztratili jsme duši,“ řekl Janeček v kandidátském projevu a já v sále marně hledal, o kom mluví. „Chci ODS navrátit ke standardnímu způsobu jednání a řešení problémů. Chci navrátit ODS hrdost.“ Hrdost? Ani se nedivím, že jej poté tělesnou blízkostí odměnila jen drobná blondýnka Lenka Petrová, jinak též členka ODS z Prahy 11.

 

DOCENTŮV OBRATNÍK

Těsně před hlasováním o novém předsedovi zkusil ještě Šťastný a spol. průhledný trik se změnou volebního systému tak, aby podle některých lidí z ODS mohli fixlovat. Celá regionální rada se kvůli tomu zavřela do salónku, kde se Svobodovi protivníci snažili oslabit jeho případný vítězný mandát. Znovu prohráli a jen tím oddálili svůj konec: Svoboda se stal šéfem pražské ODS, když mu z 96 delegátů dalo hlas osmašedesát; Janečka volilo pouhých deset delegátů.

 

Stejný výprask dostala Šťastného parta i při volbě místopředsedů: prvním místostarostou se stal s 84 hlasy Zdeněk Zajíček, řadovými místopředsedy pak Horálek, poslanec Marek Benda, místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík a zastupitel Prahy 3 Ondřej Pecha; Benda je úlit bou premiérovi a šéfovi ODS Petru Nečasovi, Horálek s Pechou opozičním buňkám ODS. I nový šéf pražské ODS musí pracovat se starým materiálem.

 

 

V souboji o místopředsednické křeslo neuspěl ani Rudolf Blažek, někdejší povedený primátorský náměstek Pavla Béma, zodpovědný například za projekt Opencard. Stejně jako Šťastný ani on nepochopil, že ani žně v hlavním městě netrvají věčně. Ostatně i jeho projev jako by psal nešťastník Šťastný: kdybych při něm zavřel oči, viděl bych místo „Rudy Opencard“ Ježíše kázajícího dobro v pekle.

 

PRAHA A DOST!

Zvolení Svobody šéfem pražské ODS okamžitě kvitoval šéf ODS a premiér Petr Nečas, ostatně nemohl jinak. Ve skutečnosti se oba sešli už před sněmem a předseda vlády chtěl od primátora garance, že se nebude tlačit i do vedení celostátní ODS. Pražský primátor to údajně slíbil s tím, že se teď chce věnovat pouze Praze. Nezapomněl ale dodat, že v budoucnu bude pražská ODS chtít svůj hlas i v celostátním vedení strany. Být Nečasem, jemuž se očista partaje dost zadrhla, jsem už teď nervózní.