Filip Šanta

Filip Šanta Zdroj: Tomáš Tesař

Jak si splnit svůj sen? Stačí se bez obalu zeptat na práci

Silicon Valley, kalifornská Mekka počítačových vývojářů, má pro lidi z branže podobné kouzlo jako hollywoodská továrna na sny. Mladému webdesignérovi FILIPU ŠANTOVI se jeho „křemíkový“ sen nejspíš brzo splní. Stačilo, aby se bez obalu zeptal na práci.

 

Pokud navštívíte web TakeMeToSiliconValley.com, uvítá vás výstřih anonymní dívky. Ve dvou textových bublinách, které se nacházejí zhruba v místech, kde byste čekali ňadra, se v angličtině dočtete: „Jsem Filip Šanta, devatenáctiletý designér ze Slovenska. V posledních třech letech sním o Silicon Valley. Rád bych se připojil k Vašemu týmu v kalifornském Palo Altu.“ Vaše oči samozřejmě automaticky sklouznou níž, kde najdete odkazy na Šantovu dosavadní designérskou práci.

 

Nechybí zde ani časová osa se zlomovými okamžiky jeho cesty za vysněným zaměstnáním (například, že se mu o práci v Silicon Valley začaly zdát živé sny poté, co si přečetl životopis zesnulého technologického vizionáře Steva Jobse) a zásadní vzkaz: „Budu pracovat po dobu dvou měsíců jen za jídlo.“ Zaměstnavatelé mohou přímo ze stránky poslat mail s oslovením: „Filipe, toto je tvůj šťastný den.“

 

Mohl to být jen naivní výkřik do internetové tmy, kdyby si předvánočního nápadu studenta pražské „ekonomky“ nevšimli uživatelé sociální sítě Twitter a následně i velké zahraniční technologické weby. A nabídky se jen hrnuly.

 

„Dostal jsem přes sto mailů a přímo pracovních nabídek bylo asi třicet nebo čtyřicet,“ vypráví dnes viditelně spokojený webdesignér. Mezi jinými zaujal i šéfa designu z Twitteru. Na rozhovor s ním prý Šanta jen tak nezapomene. Nejvíc ho překvapilo, že s ním topmanažer jedné z největších sociálních sítí na světě mluvil jako se sobě rovným.

 

Právě otevřená a přátelská firemní kultura tamních internetových společností láká asertivního kluka z Košic do Silicon Valley v první řadě. V USA už dříve strávil půl roku na studijním pobytu. Nyní chce být ale ve skutečném centru technologického dění; v místě, kde by si rád jednou založil vlastní technologickou firmu. A teplé kalifornské klima je už jen malý bonus.

 

 

Za zrodem originálního nápadu přitom původně stálo skromné přání. „Začalo to, když mi kámoši přeposlali jeden tweet. Šlo o to, že slovenský designér Michal Šimkovič, který momentálně pracuje v Silicon Valley, hledal na stáž mladého grafi ka. Věděl jsem, že musím vystoupit z řady,“ vysvětluje Šanta. Odpověď od Šimkoviče nakonec paradoxně nedostal. Vzhledem k záplavě dalších nabídek ho to však ani netrápí.

 

„Největší dilema je, jestli jít do zaběhnuté firmy, kde bych měl jistou budoucnost, nebo jít do menší firmy, mít větší vliv na to, co dělají, a vyrůst spolu s nimi,“ uvažuje. Na rozmyšlenou má ještě několik týdnů. Koncem února by chtěl přerušit studium v Praze a vydat se na vysněnou cestu za oceán...

 

Přečtěte si rozhovor s Filipem Šantou