Herečka Aňa Geislerová a zakladatel cen Magnesia Litera Pavel Mandys

Herečka Aňa Geislerová a zakladatel cen Magnesia Litera Pavel Mandys Zdroj: Archív Magnesia Litera

K Magnesii Liteře ještě nová soutěž Česká kniha. Proč vlastně?

Propagace dobré české literatury není nikdy dost, zvláště za situace, kdy kvůli zvýšení DPH na knihy a vysoké konkurenci světové beletrie není pro nakladatele příliš výhodné ji vydávat. Proto je dobře, že k nejznámější české literární soutěži Magnesii Liteře, jejíž získání vítězným titulům prokazatelně zvyšuje náklad, přibude letos jedno ocenění navíc. Nová výroční literární cena za českou prózu se jmenuje lapidárně – Česká kniha.

 

Nakladatelé do České knihy nominovali rovných 112 titulů (uzávěrka přihlášek proběhla na samém konci ledna), jejichž kvalitu po zjištění, zda splňují kritéria klání, posoudí devítičlenná porota tvořená literárními vědci, knihkupci a překladateli. Výsledky budou vyhlášeny 19. května na mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy.

 

„Nejsme konkurenty Magnesie Litery,“ vysvětluje za Občanské sdružení Cena Česká kniha Martin Daneš, český spisovatel a žurnalista žijící ve Francii, v jehož hlavě se nápad na novou trofej pro literáty zrodil. „Důvod našeho vzniku je trochu odlišný: chceme obnovit zájem o překlady současné české beletrie v zahraničí. Tomuto účelu slouží princip evropských pozorovatelů, jimž za pomoci překladatelů-bohemistů v jednotlivých zemích nabízíme přednostní informace o nominovaných titulech i překlady ukázky z vítězného díla.“

 

A pokud jde o tradiční knižní ceny Magnesia Litera, jež má odborná i laická veřejnost spojené s osobností jejich spoluzakladatele Pavla Mandyse: do letošního, jedenáctého ročníku bylo v sedmi kategoriích nominováno rekordních 325 titulů, z toho 62 knih v kategorii Česká próza.

 

Mimochodem, loňská vítězná kniha Jana Balabána Zeptej se táty po vyhlášení výsledků zaznamenala nárůst prodejů (dodnes jsme si koupili 19 000 výtisků!) podobně jako předloňský vítěz, povídkový triptych Petry Soukupové Zmizet v roce 2010. U toho se původní prodej 2500 výtisků pod vlivem ocenění navýšil až neuvěřitelně: během půl roku až na 12 000 výtisků.

 

 

Jak připomíná aktuální tisková zpráva Magnesie Litery, slavnostní ceremoniál se bude letos poprvé konat v prostorách Nové scény Národního divadla (4. dubna od 20.00 hodin) a moderátorkou se opět stane Anna Geislerová. Česká televize bude akci vysílat v přímém přenosu, navíc stejně jako loni odvysílá dvouminutové portréty všech 24 nominovaných autorů (od 12. března, v 19.58 hodin na ČT1).

 

Jedna důležitá změna: partnerem Ceny čtenářů (tu loni získala za svůj román Nebe nemá dno prozaička Hana Andronikova, která na sklonku loňského roku podlehla rakovině) se nově stal největší český nakladatelský dům Albatros Media, jenž navíc odmění tisíc vylosovaných hlasujících čtenářů poukazem v hodnotě 250 Kč na knihy ze své produkce.