Staying Alive

Staying Alive Zdroj: 3DS.com

Umíte zachránit člověka se zástavou srdce? Natrénujte si to ve virtuální realitě

Společnost Dassault Systèmes vyvinula ve spolupráci s lékařskou laboratoří Descartesovy univerzity v Paříži počítačovou simulaci Staying Alive, která možná zachrání nejeden život. Pomocí softwarového řešení francouzské společnosti už dříve vznikly "vážné hry", které zmírňují utrpení pacientů s těžkými popáleninami, pomáhají v orientaci pracovníkům pohybujícím se na vrtných plošinách či trénují francouzskou protiteroristickou jednotku RAID.


Kolega v kanceláři se chytá za srdce a padá k zemi. Do ruky berete telefon a přivoláváte záchrannou službu. Na hrudníku hledáte správné místo a pokoušíte se o srdeční masáž, v horším případě saháte po defibrilátoru. Že jste se s podobnou situací nikdy ve skutečnost nesetkali a nevíte, jestli byste všechno zvládli? Díky nové simulaci si to můžete vyzkoušet alespoň "nanečisto".

 

Formou hry ve virtuálním prostředí se autoři pokouší vštěpit lidem správné postupy a techniky první pomoci u člověka se zástavou srdce. Hru Staying Alive představila firma Dassault Systèmes, jež se jinak specializuje na poskytování 3D řešení dalším firmám (například švýcarskému CERNu), poprvé na listopadové pařížské konferenci, kterou organizovala pro vlastní klientelu. Je dostupná zdarma na webu. Podmínkou je pouze bezplatné nainstalování přehrávače 3DVIA.

 

 

Staying Alive je přitom jen jeden z posledních příspěvků v žánru vážných her (serious games); počítačových her, které mají kromě pobavení hráče i jiné ambice - zejména v oblasti vzdělání a tréninku. Ve vývojářském prostředí 3DVIA od Dassault Systèmes her se zdravotnickou tematikou vzniklo v poslední době hned několik.

 

Jednou z nich je Snow World. Hra, která vznikla ve spolupráci s Washingtonskou univerzitou, se snaží ulehčit pacientům s těžkými popáleninami rekonvalescenci bez použití léčivých přípravků.

 

Po nasazení speciálních brýlí, jež reagují na pohyb hlavy, "přenese" pacienta do zasněženého světa plného ledu, tučňáků a sněhuláků. Podle doktora Davea Pattersona z washingtonské univerzity se snížily projevy bolesti u testovaných subjektů o plných padesát procent.

 

Další program vytvořený ve stejném vývojářském prostředí AccesSim nabízí virtuální simulaci jízdy na kolečkovém křesle. Pohybová omezení si v ní mohou vyzkoušet nejen čerství invalidé, ale také architekti a lidé, kteří rozhodují o podobně nových budov, urbanistických plánech nebo designu nového vybavení pro tělesně postižené.

 

 

Virtuální prostředí od francouzské společnosti ale využívá i řada mezinárodních společností a organizací, které mají se zdravotnictvím pramálo společného. Na podzimní konferenci představily simulaci vrtných plošin pro trénink pohybu v potenciálně nebezpečném prostředí či program pro virtuální testování silničního osvětlení.

 

Po "futuristickém" řešení od Dassault Systèmes sáhla i francouzská protiteroristická jednotka RAID, která trénuje některé akce ve speciálním virtuálním prostředí. Podle velitele jednotky Amauryho de Hauteclocquea se po virtuálním tréninku členové jednotky pohybovali ve skutečném prostředí se stejnou jistotou, jak by v něm opravdu již dříve byli.