Kinzo

Kinzo Zdroj: verzo.com

Porovnání Kinza a iPhone 4 - fotografie u Kinza je téměř stejně veliká jako u skladnějšího iPhone
Verzo Kinzo
Verzo Kinzo
Verzo Kinzo
Verzo Kinzo
20
Fotogalerie

Smartphone Kinzo s českými kořeny: Příliš málo nebo příliš brzy

Když se chce mezi výrobce mobilních telefonů prosadit zcela nová firma, jeto s podivem. Vývoj je drahý a trh se rozparceloval mezi pár silných značek.Když má nováček české kořeny, je to obzvlášť zajímavé. A to je přesně případfi rmy Verzo, která představila svůj smartphone Kinzo. Jaký je?

 

Verzo na to jde možná rozumně: sází na neotřelý design od českého studia Novague na úkor dech beroucích technických parametrů. Nebude trvat dlouho a výbava mobilů nebude pro normálního smrtelníka hrát roli. Už teď pozvolna narážíme na hranice. Pokud nejste náruživí hráči her, nerozeznáte dvoujádrový procesor od čtyřjádrového a je vám jedno, jestli má foťák osm, nebo 10 megapixelů.

 

Při prvním kontaktu je to však velké zklamání. Snad každý, komu jsme mobil dali do ruky, vyřkl rychle za sebou tři ortely: působí vzhledem k použitému plastu velmi lacině, kvůli neortodoxnímu designu se špatně drží a je obludně velký. Nejčastěji sahali po slovech cihla a pádlo.

 

MOC VELKÉ KOMPROMISY

Po měsíci testování se ale ukazuje, že na materiál a na ostré hrany si člověk zvykne. Co zůstává, je pocit, že v ruce držíte zbytečně velkou věc. Mobil působí kvůli zkoseným hranám výrazně větším dojmem než konkurenti se stejnou velikostí displeje (například Galaxy Nexus). Navíc je tak silný, že někteří kolegové byli přesvědčeni, že někde přece musí být vysouvací klávesnice.

 

Doba levných, ale dobrých součástek se sice blíží, ale ještě nenastala. U Kinza je to znát. Výrobce telefonu udělal řadu citelných kompromisů. Videokamera je špatná, fotoaparát podprůměrný a nepohodlně se ovládá, rozlišením displeje také neohromí a mobil má (podle slibů Verza jen dočasně) zastaralou verzi Androidu 2.2.

 

Baterie je standardně slabá jako u každého smartphonu. Při skromném používání jí zbývalo po čtyřiadvaceti hodinách asi třicet procent energie. Při intenzívnějším zápřahu pak vydrží pracovní den, nabíjí se však nezvykle pomalu.

 

 

Kinzo jinak funguje svižně. Všechny vyzkoušené aplikace a hry běžely dostatečně rychle. Některé programy nebylo možné rozchodit, ale to připadá spíše na vrub rozmarů operačního systému Android.

 

BUDE DRUHÁ ŠANCE?

Pokud se člověk smíří se slabší výbavou, potlačí fotografické ambice, má velké kapsy (ale zase ne do kapsy hluboko, protože na trhu jsou levnější mobily s podobnou výbavou), s Kinzem může být nějakou dobu spokojen.

 

Sázka jen na design je ale nápad, který přišel příliš brzy. Současná verze Kinza je totiž nedostačující. Až budou dnešní špičkové technologie levnější a ty budoucí už nepřinesou pro běžného majitele velký posun, může dávat podobný přístup smysl. Snad se firma druhé šance v drsném prostředí dočká.