Galaxie (ilustrační foto)

Galaxie (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Vědci přicházejí s novými výpočty. Pravděpodobnost existence mimozemského života je obrovská

Mezinárodní tým vědců přišel s prozatím nejprůkaznějším závěrem bádání, které si kladlo otázku, zda jsme ve vesmíru sami. Podle propočtů je šance na mimozemský život ve známém vesmíru velmi vysoká.

 

Jen naše Galaxie obsahuje přes 100 miliard planet. Většina z nich je podobných Zemi, co se velikosti týče. Statisticky má každá hvězda alespoň jednu planetu. Logickou úvahou lze vydedukovat, že šance, že jsme mezi tak obrovským počtem planet jedinou, na níž je život, je velmi nízká.

 

Poslední výpočty podle serveru Gizmodo.com, který odkazuje na web amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), zvýšily pravděpodobnost obyvatelných zón v naší Galaxii, tedy planet, jež svou atmosférou a vzdáleností od hvězdy splňují předpoklady pro existenci vody a potenciálního vzniku života. Přidáme-li fakt, že život vzniká spontánně, a to i za velmi drsných podmínek, není podle vědců pochyb, že nejsme ve vesmíru sami.

 

„Nejen že jsou planety velmi častým tělesem v Galaxii, ale co se velikosti týče, převládají planety menší, jako je Země,“ potvrzuje Stephen Kane, jeden z vědců NASA.

 

Počet planet, které jsou velikostí srovnatelné se Zemí, je několikanásobně větší než například gigantických planet podobných Jupiteru. Podle odhadů existuje téměř 10 miliard planet velmi podobných Zemi.

 

Mimo jiné je vedle naší Galaxie prozatím objeveno dalších zhruba 500 jiných galaxií, pro něž platí podobné výpočty jako pro galaxii Mléčné dráhy. Pravděpodobnost života mimo naši soustavu je tak až ohromující. Otázkou zůstává, jaká je pravděpodobnost, že existuje natolik pokročilá civilizace, jako je tak naše, popřípadě existuje-li nějaká vyspělejší.

 

 

Pro výpočty pravděpodobnosti mimozemského života v naší Galaxii slouží takzvaná Drakeova rovnice. Tu vytvořil profesor astronomie a astrofyziky Frank Drake. Prozatím se do rovnice vždy dosazovaly odhadované hodnoty. Nyní je však na obzoru moment, kdy se odhady nahradí skutečně ověřenými daty.