Martin Roman

Martin Roman Zdroj: Tomáš Tesař

Mocí měkne lidem mozek

Bývalý šéf ČEZ, Martin Roman (41), je považován za jednoho z nejmocnějších podnikatelů Česka. Když jsme ale s „narychlo odvolaným“ ředitelem energetického gigantu dělali v pražském Obecním domě rozhovor, ležel mu na stole stařičký mobil Nokia 6210. U muže, jenž vydělal stovky miliónů korun, to působilo nepatřičně. „Mám ho už jedenáct let, zvykl jsem si na něj,“ vysvětloval Roman. Póza? Nebo další zvláštnost, které ho léta provázejí?

 

Jste teď zatrpklý, nebo naopak uvolněný? Kolem vašeho odchodu z čela ČEZ, jenž se odehrál 15. září, se totiž objevilo neobvykle mnoho spekulací.

Byl to můj dlouhodobý záměr, proto jsem spokojen. Chtěl jsem původně v únoru 2012 skončit sám. Navíc jsem svůj odchod už na podzim loňského roku oznámil panu Římanovi, tehdejšímu předsedovi dozorčí rady ČEZ. Byl jsem osmnáct let v čele několika velkých podniků, to je strašně dlouhá doba. Dospěl jsem proto k nezvratnému rozhodnutí.

 

Narážel jsem ale na to, že způsob odchodu byl přece domluvený jinak.

Ano, byl domluvený na 21. září. Mělo to proběhnout oficiálně na naší dozorčí radě, měla se k tomu vydat tisková zpráva …

 

Podle zdrojů Refl exu tu informaci „vynesl“ o týden dříve někdo z Úřadu vlády ČR a předal ji médiím. Víte proč a kdo to byl?

Nevím, proto to nemohu komentovat.

 

Proč jste neodešel podle původního plánu v únoru příštího roku, ale již letos v září? Co je za tím?

Je zvykem, že se nový generální ředitel a předseda představenstva volí s odstupem před vypršením mandátu. I já jsem byl na druhý čtyřletý mandát od března zvolen již v říjnu. Takže na tom není nic neobvyklého.

 

Vám skutečně nevadí, že se to nakonec odehrálo z hodiny na hodinu? To je přece u jednoho z nejmocnějších a nejvlivnějších manažerů země neobvyklé.

Určitě by bylo lepší, kdyby se to nedostalo předčasně ven a udělalo se to na plánované dozorčí radě, a ne na mimořádném zasedání svolaném na druhý den poté, co se informace dostala do médií. Asi by tak vzniklo méně spekulací.

 

Mohl mít na vašem odchodu zájem některý z vašich obchodních konkurentů?

Pavel Tykač, majitel mosteckých dolů, chce zdražit cenu uhlí, které my potřebujeme pro elektrárny, tak, že za dobu fungování toho kontraktu vydělá o 100 miliard více, než kolik mu přinesou současné ceny. Pan Tykač mi asi před rokem a půl v rozhovoru mezi čtyřma očima řekl: „Pane Romane, vy děláte svoji práci výborně, ale nezlobte se, já budu muset jít proti vám a chtít vaše odvolání. Jste totiž příliš bohatý na to, abych vás mohl uplatit. A příliš mocný na to, abych mohl uplatit politiky, kteří vám to přikážou.“ On měl pocit, že jsem pro něj byl překážka, protože jsem chtěl nakupovat pro ČEZ uhlí za ceny, jaké jsou obvyklé v Evropě.

 

Přispěl jeden z nejbohatších lidí Česka, Pavel Tykač, k tomu, že jste nakonec byl odvolán?

K mému rozhodnutí odejít rozhodně nepřispěl. Naopak, docela rád bych spor s ním v zájmu státu a jeho občanů dotáhl do konce, ale věřím, že to vedení ČEZ dokáže i beze mě.

 

Vypsal jsem si některé další možné důvody vašeho odvolání, jež se objevily v médiích po vašem odchodu z čela ČEZ. Tady jsou: otázky kolem prodeje emisních povolenek, podezření provázející vypsání obřího ekotendru, spory o dostavbu Temelína, vyšetřování prodeje Škody Holding, kde jste působil, rozpory s premiérem, nevýhodné investice ČEZ v zahraničí, nelegální fnancování politických stran atd. atd. Toho je na jednoho člověka nějak moc, ne?

I mně to přišlo až divné, kolik spekulací jsem si přečetl v novinách. Kdyby můj odchod proběhl na dozorčí radě, bylo by jich určitě méně. Ten způsob odchodu spekulace ještě více rozvířil.

 

Byl jste někdy v souvislosti s transakcemi týkajícími se například plzeňské Škody vyšetřován policií?

Ne. Vůbec se mě to netýká. Když se podívám na výborné výsledky Škody Plzeň, tak mi může být naopak líto, že jsem se odtud před lety rozhodl odejít. Jak bych měl prokázat, že něco nevlastním? To nemá logiku. Mnohokrát jsem řekl, že jsem Škodovku nikdy nevlastnil.

 

Celý rozhovor najdet v Reflexu č. 40/2011.