Valmont

Valmont Zdroj: Profimedia.cz

Špatný sex a čeští literáti: přemíra prznění v próze. Nebo snad prznění prózy?

Britský měsíčník Literary Review přišel v roce 1993 s něčím velmi inspirativním: rozhodl se „ocenit“ autory, kteří v krásné literatuře publikované v daném roce špatně popíší sex, případně ho do díla vrazí nadmíru, nebo jde o scény tak nepřikrášlené, že člověk na veškeré tělesné rozkoše nadlouho ztratí chuť.

 

Loni mezi finalisty patřili i tak věhlasní autoři jako Stephen King (nominovaný za román 11.22.63) nebo Haruki Murakami (jehož původně třídílný román 1Q84 si koncem tohoto roku budeme moci přečíst v českém překladu Tomáše Jurkoviče); vítězem se nakonec stal David Guterson a jeho pátý román Ed King, čerpající z příběhu Oidipova.

 

Reflex se ve svém druhém čísle roku 2012 nechal akcí Bad Sex Award inspirovat. Vybrané hanbaté scény z té nejvybranější české prózy z roku 2011 najdete spolu s více či méně nejapnými komentáři dvou redaktorů – v pravdě nelaskavých čtenářů – a se základním exkurzem do dějin užívání nestoudností v české próze rozmázlé na celých osmi stránkách. Sice jsme po vzoru Britů neudělili v oblasti strašlivých sexuálních scén cenu za celoživotní přínos, zato jsme na rozdíl od nich jednotlivé pozice v našem desetičlenném pelotonu finalistů očíslovali.

 

Bylo by bezpředmětné sdělovat na tomto místě, zda byl nepřekonatelně krátký, a přitom všeříkající popis milostného aktu z pera Nejkrásnější české spisovatelky (myslíme tím okřídlené Tramtará!) v našem žebříčku poražen chirurgicky čistým sexem-řezem Miloše Urbana nebo prasečinkami Patrika Linharta.

 

Jisté je, že nakonec slavně zvítězil relativně mladý autor jedné velmi erotické novely, milovník Vladimíra Párala a evidentně pokorný a uznalý muž, jenž se k ocenění vyjádřil takto: „Cením si toho vítězství! A jen stručně, oč mi při psaní druhé novely šlo: zajímalo mě, jak sexuální chování dnešních mužů, ale i dívek a žen ovlivňuje soudobá pornografie na internetu. Čtenáři a čtenářky Reflexu budou nejspíš vědět, o čem mluvím – tedy bylo-li jim už 18 let.“

 

 

Pokud vás toto vysvětlení Jaroslava Balvína, mj. autora věty „Zatím Mája přetéká spermatem, vytrysklým až do nejzazších hlubin jejího těla“, nalákalo k zakoupení a přečtení jeho prosincové prózy s titulem Lásko, teď!, je to jen dobře. Další lechtivé i drsné ukázky z per českých mistrů slova si přečtěte v druhém letošním Reflexu – budete překvapeni, jak vážení a známí spisovatelé nutně musí ve svém díle utrousit aspoň jednu pičku, aby dosáhli uspokojení (s kvalitou svého psaní).

 

Hádejte kupříkladu, kdo je autorem gastronomického přirovnání ve větě „Její ochablá ňadra se při každém barmanově nárazu zatřesou jako čokoládové pudinky“? A která přední česká prozaička, dramatička a překladatelka z němčiny, žena neobyčejně vzdělaná, bez váhání vrazila do své náročné knihy následující moudro z úst zkušené stařenky: „Potřebuje si zapíchat. Však von ji pořádně napustí,“ řekne mi babička? Inu, od slavného „tropení onanie“ a „picání pozadu“ Karla Hynka Máchy jsme se přeci jen kamsi posunuli...