Hans Raab

Hans Raab Zdroj: Youtube.com

Chcete být v dnešní době milionářem? Staňte se nejdříve cvokem

Pomatenost sice nemusí být bezpodmínečně předpokladem k solidnímu zbohatnutí, ale existují výjimky. Člověk v některých případech se spuštěnou bradou žasne, čím se dají uskutečnit skoro miliardové obraty. Dalo by se dokonce bez zábran říci: Kdo se v tomto světě nezbláznil, je si tím sám vinen.

Jistý pan Hans Raab, syn německých rodičů z Quirschiedu, byl odmalička trochu šoupnutý. Nijak se s tím ovšem netajil, a dokonce s hrdostí jemu vlastní o sobě prohlašoval, že už se jako vůl narodil. Objektivně řečeno, nikdo mu to ani nevyvracel. Někdy prý zatáhl do aféry i svého zploditele upřímným výrokem: „Jsem starého blba pitomec!“

 

Tento notorický sebekritik totiž již jako dítě trpěl jakýmsi stihomamem: Co viděl, to musel vypucovat. Leštil všechno — okna, výlohy krámů, kliky u dveří, nádobí i osobní hračky. Nejen že si takto počínal bez ustání, ale navíc to prováděl neuvěřitelnou rychlostí a vynikající kvalitou práce. Oba rodiče si přesto dělali starosti. V obavách o jeho duševní zdraví jej odvedli jednoho dne k psychiatrovi. Lékař chlapce prohlédl a uklidnil je: „Duševní nemoc to není. Jedná se pouze o úchylku, ale neškodnou.“

 

 

Hans Raab se dobře neučil. Místo na školní výuku se převážně soustředil na čistotu třídy a jejího okolí. Raabovi spolužáci, kteří zvládali učební osnovy na výbornou, ho častovali výsměchem: „Čistoprdlouš!“ Později se onen notorický pucovatel potloukal všude možně. Nejdéle setrval v dolech na uhlí nedaleko Saarbrückenu. Po několika letech ho však propustili. Než aby pořádně rubal uhlí, převážně leštil, na co přišel. Svůj neúspěch v dolech komentoval takto: „Oni tam s mými zlepšovacími návrhy nesouhlasí!“

 

Za nějakou dobu si propachtoval benzínovou pumpu, kde ho při leštění výlohy pozoroval jakýsi švýcarský turista: Hadr se pohyboval kosmickým tempem po zaskleném prostoru! Raab byl, jak se říká, „objeven“ a za pár týdnů se zúčastňuje soutěže v čištění oken ve švýcarské Basileji. Dal do závodů vše, co mohl — a zvítězil. Za dvě hodiny a 54 minut vyblýskal jakostí IA celkem 638 metrů čtverečních k nepoznání zašpiněných oken. Nezávislá mezinárodní porota byla zajedno: Světový rekord!

 

Sice řádně šoupnutý, avšak přesto všemi mastmi mazaný Hans Raab tím získal nikoliv pouze internacionální prestiž, ale i velice slibné kredity zainteresovaných bank: Během roku 1975 si podivín otvírá vlastní firmu Ha-Ra GmbH, s. r. o., čištění oken. Zákazníci žasnou nad jeho nasazeným tempem a obdivují kvalitu práce. Podnikatel se tím stává více neobvyklou uměleckou, cirkusovou raritou než nádeníkem s osuškou na žebříku.

 

 

Obraty rostou a počátkem osmdesátých let zaměstnává rekordman celkem 120 zaměstnanců (včetně bývalých spolužáků, kteří se mu kdysi smáli: „Čistoprdlouš!“) a pět manažerů s vysokoškolským vzděláním. To však bývalému „blbovi a nedoukovi“ (takto ho titulovali jeho tehdejší spolupracovníci v uhelných dolech) nestačí.

 

Hans Raab expanduje dál: Uzavírá smlouvu s textilní továrnou Girmes v německém Krefeldu, jež jeho jménem vyrábí prostředky na čištění. Chemikálie a další produkty pod značkou Ha-Ra pro něho produkuje jedna chemická továrna ve Švýcarsku.

 

Dnes je Raabovi 72 let. Mezitím se z původně štíhlého a mrštného mladíka stal nikoli pouze multimilionář, ale též sotva se valící stodvacetikilové monstrum. Jeho podniky v současnosti čítají přes 7000 zaměstnanců a už se mu nikdo nesměje, že je „blbec a nedouk“.