Pražské Jižní město

Pražské Jižní město Zdroj: Archív autorky

Pražské Jižní město
Pražské Jižní město
Pražské Jižní město
Pražské Jižní město
Pražské Jižní město
5
Fotogalerie

Obyvatelé sídlišť, Jižáku zvláště – kde to vlastně žijete?

Hůlová, Urban, Topol, Balabán. Sídliště jsou fenoménem, který rezonuje současnou českou literaturou zas a znova. A Jižní Město mezi „sídláky“ kraluje.

Estetika panelových sídlišť svádí začínající urbanisty a studenty architektury stejně jako současné (audio)vizuální umělce. Třeba VJ Kolouch na sídlišti postavil celou svoji kariéru. Sídliště substituuje vyprázdněnou kulisu drsného, ale sexy prostoru, který vábí i děsí zároveň. Je prázdné, pusté, ale k prasknutí plné lidmi, co se neznají, nikdy znát nebudou a – především – o nic takového nebudou usilovat. Je koncentrátem, modelem města a světa.

 

Na fenomén sídliště jako popkulturního (anti)hrdiny poslední doby si posvítila dvojice kreativních kulturních center na Jižním Městě, KC Zahrada a zdánlivě konzervativnější Chodovská tvrz, která od loňského roku pořádá cyklus kreativních dílen a přednášek na téma vztah člověk k místu, kde žije. Lidé v místech jsou dlouhodobý mezinárodní projekt, do kterého jsou vedle pražského Jižního Města zapojena města jako Wroclaw nebo Banská Štiavnica a jenž mapuje identitu roztřeseného a zmateného městského člověka v kontextu otázek jako moderní městská architektura, estetika, móda a současné umění na sídlišti, ale i historie nebo literatura.

 

Stranou nezůstává ani exkurz do současné sociologie; pražští Lidé v místech se v novém roce dotknou problému sociologických konstant jako rodina, sousedé, mezilidské vztahy nebo dobrovolnictví. Hlavním společným jmenovatelem pro program rozvíjející se Chodovské tvrzi (jež představuje cestu, jak elegantně rekvalifikovat tradiční kulturní dům v centrum, za které se městská část nemusí stydět) je však sídliště – jako místo, s jakým lze kreativně pracovat a brát je jako startovací bod pro další kulturní plánování lokální politiky, co není k smíchu, ale slouží inspiraci.

 

 

Téma literatura a sídliště představí v Chodovské tvrzi na Praze 4 už tenhle čtvrtek 12. ledna od 17:00 hodin Jan Lukavec, autor  iLiteratury.cz a obyvatel Jižáku, a novinář Jan Kašpar. Česká literatura o sídlištích je značně různorodá: najdeme v ní leccos od knih pro děti a o dětech přes standardní romány a sci-fi až ke komiksům a poezii. Většina autorů přitom líčí sídliště (včetně Jižního Města) v duchu tradičních stereotypů jako místa pro život nepříznivá a nehostinná, jejich obyvatelé jsou popisováni jako bytosti osamělé, bez schopnosti vytvářet trvalé mezilidské vztahy.

 

Stereotypizace a zkratka v literatuře zkrátka gradují více než kde jinde. Vstup na literární workshop je zdarma, stejně jako na celý kreativní cyklus Lidé v místech.