Družice (ilustrační foto)

Družice (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Hackeři chystají vlastní vesmírný program. Chtějí se dostat i na Měsíc

Do poloviny letošního roku by měly vzniknout na naší planetě tři experimentální pozemní stanice, které postaví a budou financovat členové hackerské komunity. Budou sloužit ke sledování družic, které by chtěli hackeři v blízké budoucnosti vypustit do vesmíru. Jejich plány jdou ale ještě dál - v příštích 23 letech by se podle serveru BBC chtěli podívat i na Měsíc.

 

Smělé návrhy na amatérské dobývání vesmíru zazněly na berlínské hackerské konferenci Chaos Communication Congress. Hackerský aktivista Nick Farr vyzval přítomné k podpoře projektu, který by znesnadnil internetovou cenzuru.

 

Projekt dostal název Hackerspace Global Grid a jeho součástí je kromě sítě komunikačních satelitů pro svobodný přenos dat, které chtějí hackeři svépomocí vypustit na orbitu, i řada nízkonákladových pozemních středisek. Ty budou sloužit k jejich sledování.

 


"Prvním cílem je necenzurovaný internet ve vesmíru. Pojďme vymanit internet z kontroly pozemních subjektů," řekl podle webu BBC Farr. Ve druhé fázi plánuje hackerská komunita vyvíjet nová zařízení, která by měla být schopna pohybu ve vesmíru včetně cesty na Měsíc, kam se lidská posádka naposledy podívala během mise Apollo 17 v roce 1972.

 

 

"Cílem je vrátit se tam, kde jsme byli v 70. letech. Hackery uráží skutečnost, že jsme měli potřebnou technologii ještě předtím, než se řada z nás narodila, ale nevrátili jsme se zpátky," dodal Farr, podle něhož by během dvou desetiletí mohl na povrch Měsíce vstoupit první amatérský astronaut.