Libye

Libye Zdroj: Profimedia.cz

Rok 2011 ve světě: Tisíc pohřbů a jedna svatba

Jak rekapitulovat rok, který donutil kdekoho kapitulovat? Nejlépe výčtem. Následkem nadúrody událostí bude ve výčtu chybět ledacos, co by se jindy kvalifikovalo – statisícové protesty v Rusku, plenící davy v Anglii, tance kolem Wikileaks. Je nám líto, ale konkurence je vysoká!

 

 

 

Tuniský prezident bin AlíTuniský prezident bin Alí|Profimedia.cz

 

1. ARABSKÁ KOKOSOVÁ SMRŠŤ

Nejprve uzrál tuniský prezident bin Alí (padl 14. ledna). Po něm Husní Mubárak (11. února). Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí se houpal ve větru celý půlrok, ale nakonec byl střelen do týla (20. října). Dalšími kokosy na spadnutí jsou syrský prezident Bašár Asad a jemenský prezident Abdalláh Sálih.

 

 

 

FukušimaFukušima|Profimedia.cz

 

2. OSTROV KATASTROF

Dlouho obávaná tsunami smetla severovýchod Japonska 11. března po zemětřesení, které dosáhlo 9,1 stupně na Richerově škále. Hrnula před sebou domy jako polystyrén a utopila 20 tisíc lidí. Jaderná elektrárna Fukušima strašila výbuchem ještě půlrok. Německé kancléřce Merkelové, původním povoláním fyzičce, vytekly nervy a odpálila německý jaderný program.

 

 

 

Královská svatbaKrálovská svatba|Profimedia.cz

 

3. KURZ MONARCHIE ZNOVU STOUPÁ

Rodině Windsorů, sužované nevhodným výběrem partnerů k reprezentaci, se na konci dubna dařilo jako ve starých zlatých časech. Na královské svatbě představili světu nevěstu, která se umí oblékat, hezky se usmívá, nemluví bez vyzvání a nikoho nekritizuje. Prostě princezna, jak má být.

 

 

 

Ratko MladicRatko Mladic|Profimedia.cz

 

4. DOSTALI BABU

Hra na schovávanou na jaře skončila hned pro dva zločince: Usámu bin Ládina (2. května) a Ratka Mladiče (26. května). První byl dopaden (nebo popraven?) americkým komandem na území cizího státu (Pákistánu), druhý srbským komandem ve vlastní zemi. Nemají obě události souvislost?

 

 

 

Anders BreivikAnders Breivik|Profimedia.cz

 

5. REVOLUCE V EURÁBII?

Vypadá to jako bezdůvodný masakr, jenže Anders Breivik měl své ideály. Vyhlásil válku „kulturnímu marxismu“ a „Eurábii“ - čili multikulturní Evropě. Chtěl pěstovat obyvatelstvo v rezervacích, vyhlásit nezávislou Evropu a stát se jejím regentem. Víbůh, proč bylo nejprve třeba zabít 77 bezbranných lidí (bílé rasy).

 

 

 

7 000 000 0007 000 000 000|Profimedia.cz

 

6. JE NÁS 7 MILIARD

Poslední říjnový den vyhlásila OSN symbolicky dnem, kdy světová populace dosáhla počtu sedmi miliard. Nyní se vedou spory, zda byla sedmimiliardtým dítětem Nargis Kumarová z Indie, Danica May Camachová z Filipín nebo Wathalage Muthumai ze Srí Lanky.

 

 

 

Steve JobsSteve Jobs|jmak.tumblr.com

 

7. SBOHEM - HAVLE, JOBSI, AMY..

V roce 2011 zemřela spousta světoznámých osobností, např. Václav Havel, Steve Jobs, Amy Winehousová a Christopher Hitchens. Dále odešli Zdeněk Miler, Jiří Gruša, Andrzej Lepper, Josef Suk, Otto von Habsburský, Peter Falk, Jack Kevorkian, Elizabet Taylorová, Karel Otčenášek, Eduard Janota, Gunter Sachs, Maria Schneiderová, Bernd Eichinger, Arnošt Lustig...

 

 

 

Occupy Wall StreetOccupy Wall Street|Archív

 

8. JIŽ VZHŮRU, PSANCI

Začalo to vnadnou tanečnicí na hřbetě býka, kterou napůl z legrace vyrobili kanadští anarchisté a doplnili výzvou k okupaci Wall Streetu. Zrovna tak mohli v letním dusnu vyzývat k hromadnému skoku do rybníka. Po půlroce nepokojů je býk silný jako dřív, jen tanečnice je mírně cítit, neb se dlouho nemyla. Rodeo už je v USA zavedenou značkou a jeho příchod do Evropy jen otázkou času.

 

 

 

EuroEuro|Profimedia.cz

 

9. TĚŽKÝ ROK PRO EURO

Jestli koncem roku 2010 předvídala konec eura jen hrstka euroškarohlídů, o rok později jej odepisují už i zelináři v Bruselu. To není dobrá zpráva pro země jako Polsko, Maďarsko a Česko, jejichž měny jsou k euru přivázány jako koule na řetězu. Také letos tanocovaly kolem euronohy a masakrovaly dovozce a střádaly.

 

 

 

Konec války v Iráku?Konec války v Iráku?|Profimedia.cz

 

10. KONEC VÁLKY V IRÁKU?

S odchodem posledního amerického vojáka v polovině prosince nastala Iráčanům vytoužená svoboda. Ještě o ní uslyšíme - bude to připomínat nedělní kázání v kostele. Bůh daroval lidem (Iráčanům) svobodu, ale ti si jí neváží a navzájem si ubližují. Kdo ví, snad bude i třeba vrátit boží vládu na Zemi - t.j. obnovit americkou přítomnost v Babylonii.