Satelit

Satelit Zdroj: Profimedia.cz

Ruský satelit se zřítil do ulice Kosmonautů

Rusům se dobývání kosmu už taky začíná zadrhávat. Každou chvíli jim něco spadne. Teď se zřítila jejich družice Meridian a to za poněkud kuriózních okolností.

 

V domě ve vesnici Vagajcevo, kam satelit spadl, byl v době události majitel se svou ženou. Když zaslechli ránu, vyšli před dům a zjistili, že mají poničenou střechu. Podařilo se najít kouli o průměru asi 50 centimetrů. Pikantní je právě to, že ulice se jmenuje Kosmonautů.

 

Rusům se skutečně moc nedaří. V srpnu spadla nákladní loď Progress, což není dobré. Používaná nosná raketa je totiž ta samá, jaká vynáší loď Sojuz s lidskou posádkou.

 

V listopadu odmítla sonda Fobos-Grunt odlétnout k Marsu a potácí se kolem země. Spadne na zem někdy v lednu. Nic nepomáhá. Agentuře Roskosmos se nevede lépe ani poté, co na jaře vyhodili šéfa a dostali nového. Dokonce nezabralo ani to, že startu přihlížel osobně vrchní velitel ruských kosmických vojsk generál Oleg Ostapenko. Pokud si ho vygooglujete, vypadá na fotce přesně jako ten lampasák z filmu Svéráz národního lovu. Fyzikální zákony zřejmě na generálskou magii moc nedají. No ale aspoň víme, že kosmická vojska nejsou jen ve sci-fi.

 

Občané postižení dopadem Meridianu dostanou pravděpodobně odškodnění. Mají štěstí, že žijí v dnešním Rusku. Nepanuje tu sice velká demokracie, ale přece jen se uznává, že občan nemůže za každou raketu, která mu spadne na hlavu, zvlášť když je vlastní. Stát se to za Stalina, zavřeli by všechny obyvatele ulice a navíc konstruktéry.

 

Zatím největší obavy vzbuzoval pád dvou orbitálních stanic, amerického Skylabu a ruské stanice Mir. Ohledně Sklabu tehdy vznikl dokonce celý „padací průmysl“. Prodávaly se čepičky, které měly údajně signalizovat, kdyby vám stanice letěla na hlavu. Také se nabízel koktejl Skylab pod sloganem: „Budete se cítit jako ohnivá čára“. Účinek koktejlu šlo jistě zařídit snáz než funkci oné čepičky. Stanice Mir spadla bez komerční podpory.

 

 

A bude hůř. Na oběžné dráze je tlačenice, čas od času něco spadne. Ze statistického hlediska nám ale nic nehrozí. Pravděpodobnost, že se na nás zřítí dopravní letadlo bude vyšší. Za úvahu stojí spíše to, co se stalo s komickým programem obou velmocí. Od 60. let se velká očekávání ohledně expanze do vesmíru nějak nenaplnily. Pro moji generaci je to zklamání. Motáme se kolem Země a padáme a peníze docházejí.

 

Nedivím se, že ten satelit dopadnul zrovna do ulice Kosmonautů. To je přece jasné. Svůj k svému. Družice se prostě v této těžké době chtěla družit.