Češi se loučí s Havlem U Pražské křižovatky

Češi se loučí s Havlem U Pražské křižovatky Zdroj: Stanislav Krupař

Havlová zve veřejnost na smuteční průvod. Jak proběhne rozloučení?

Dny státního smutku od středy do pátku mají už svůj pevný harmonogram, který se objevil na webu Pražského hradu. Jak bude vypadat poslední rozloučení veřejnosti s prvním polistopadovým prezidentem Václavem Havlem?


STŘEDA 21. PROSINCE

Rakev s ostatky Václava Havla bude na Pražský hrad převezena  s vojenskými poctami na stejné dělostřelecké lafetě, která v roce 1937 vezla na poslední cestu T. G. Masaryka. Podle tajemnice Havlovy kanceláře Sabiny Tančevové vyrazí průvod z centra Pražská křižovatka už v 8 hodin.

 

"Cesta povede ulicí Liliovou, Karlovou, přes Karlův most, Malostranské náměstí, ulicí Nerudovou, Úvozem a kolem Černínského paláce ulicí Loretánskou k Pražskému hradu. Manželka Dagmar a kancelář Václava Havla všechny občany co nejsrdečněji zvou," stojí na webu kanceláře.

 

V 10 hodin vyjde smuteční průvod z areálu kasáren Hradní stráže v pražské Loretánské ulici. Na Pražský hrad zamíří přes Hradčanské náměstí. Vstoupí do něj Bránou gigantů a skončí ve Starém královském paláci. Veřejnost jej bude moci sledovat z Hradčanského náměstí a hradního I. a II. nádvoří.

 

Rakev bude na katafalku vystavena ve Vladislavském sále. Památku Václava Havla na místě následně uctí vysocí ústavní činitelé a osobnosti kulturního života včetně prezidenta Václava Klause.

 

Od 13 minimálně do 20 hodin bude Vladislavský sál (vstup přes II. nádvoří Pražského hradu, z ulice Na Vikárce a přes Jiřské náměstí) zpřístupněn veřejnosti.

 

ČTVRTEK 22. PROSINCE

Vladislavský sál může veřejnost navštívit i ve čtvrtek; od 8 do 20 hodin.

 

 

PÁTEK 23. PROSINCE

Od 12 hodin proběhne v katedrále sv. Víta smuteční bohoslužba, jejíž součástí bude minuta ticha. Soužit ji bude arcibiskup Dominik Duka, závěru se ujme biskup a signatář Charty 77 Václav Malý.

 

S Havlem se podle posledních informací přijede rozloučit francouzský prezident Nicolas Sarkozy, americká ministryně zahraničních věcí Hillary clintonová s bývalým prezidentem USA Billem Clintonem, bývalý polský prezident Lech Walesa, rakouský prezident Heinz Fischer, slovenský prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová. Podle České televize dorazí i gruzínský prezident Michail Saakašvili a slovinský prezident Danilo Türk.


Spekuluje se také o účasti německé kancléřky Angely Merkelové a amerického prezidenta Baracka Obamy.

 

Pro veřejnost budou na II. nádvoří Hradu a na Hradčanském náměstí nachystané velkoplošné obrazovky, které budou bohoslužbu přenášet.

 

Armáda na závěr vystřelí 21 dělostřeleckých salv.