Video placeholde
Následky zemětřesení v tureckém Kahramanmarasu(6. 2. 2023)
Následky zemětřesení v tureckém Kahramanmarasu(6. 2. 2023)
Následky zemětřesení v tureckém Kahramanmarasu(6. 2. 2023)
Následky zemětřesení v tureckém Kahramanmarasu(6. 2. 2023)
Následky zemětřesení v tureckém Kahramanmarasu(6. 2. 2023)
76
Fotogalerie

Silné zemětřesení v Turecku a v Sýrii má přes 3800 obětí, zraněných a nezvěstných jsou další tisíce

Ničivé zemětřesení, které v pondělí ráno zasáhlo Turecko a Sýrii, si vyžádalo životy nejméně 3823 lidí. V Turecku zemřelo 2379 lidí, uvedl turecký viceprezident Fuat Oktay. V Sýrii si katastrofa vyžádala nejméně 1444 lidských životů, uvedla agentura AFP s odkazem na syrskou vládu a záchranáře.  Otřesy byly cítit v jedenácti tureckých provinciích, zraněných je bezmála 14.500. 

Prezident Erdogan upozornil, že nedokáže říci, na jakém počtu se celková bilance zastaví a jak dlouho záchranné akce potrvají. Podle Oktaye bylo zatím z trosek zachráněno přes 7800 lidí. Podle tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) se v zemi zřítilo nejméně 6217 budov.

Před polednem SEČ zasáhlo jihovýchod Turecka další silné zemětřesení. Epicentrum se podle Tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD nacházelo v provincii Kahramanmaraş, ohnisko bylo zhruba v sedmikilometrové hloubce.

Krizová reakce EU

Evropská unie po dnešním silném zemětřesení v Turecku a Sýrii aktivovala mechanismus "krizové reakce" ve snaze koordinovat podporu zasažených regionů. Oznámila to v tiskovém prohlášení Rada EU, podle níž se dnes uskutečnila koordinační schůzka. Podrobnosti o jejím obsahu komuniké neobsahuje.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová slíbila, že EU bude s odstraňováním následků pomáhat, jak jen to bude možné. Řada unijních zemí během dneška oznámila vyslání záchranných týmů do Turecka.

Na pomoc po zemětřesení odletělo do Turecka z Prahy a Ostravy 68 členů speciálního týmu hasičů pro vyhledávání v sutinách. S sebou vezou psy cvičené na vyhledávání v sutinách a desítky tun materiálu. Podrobnosti o nasazení se dozví po příletu od tureckých záchranářů. Mandát mise je zatím stanoven na deset dní.

Pomoc do zasažených oblastí přislíbily kromě zemí Evropské unie také například Spojené státy, Izrael, Rusko nebo také Ukrajina, která přitom čelí ruské agresi.

Systém Drozd eviduje v Turecku 50 Čechů

V jedné z tureckých provincií postižené zemětřesením se nachází skupina Čechů. Jsou v pořádku. Velvyslanectví v Ankaře je s nimi v kontaktu a zajišťuje pro ně dopravu ze zasažené oblasti. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová. Ministerstvo podle ní nemá informace, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli Češi.

"Naše velvyslanectví v Ankaře je v kontaktu se skupinou Čechů, kteří se nacházejí v postižené provincii Kahramanmaraş. Jsou v pořádku a náš zastupitelský úřad jim zajišťuje dopravu ze zasažené oblasti," uvedla Wernerová. V cestovatelském systému Drozd je podle ní přihlášeno 50 Čechů v celém Turecku.

Video placeholde
Zemětřesení v Turecku: Děsivé video zachycuje pád obytného domu • Twitter/JournoTour