Video placeholde
Spoušť po bouřkách:  Na snímku je převrácený kamion na dálnici D2 poblíž Břeclavi.
Večerní tornádo poničilo velkou část domů v obci Hrušky na Břeclavsku.
Večerní tornádo poničilo velkou část domů v obci Hrušky na Břeclavsku.
Zkáza v Lužicích
Zkáza v Lužicích
23
Fotogalerie

Extrémně silné bouře pustošily jih Moravy. Tornádo poničilo několik vesnic, v troskách domů zůstali lidé

Jihomoravský kraj, především Břeclavsko s Hodonínskem ve čtvrtek večer zasáhly velmi silné bouře s kroupami, které poničily domy, auta i zeleň. Objevilo se i tornádo. Záchranáři evidují podle prvotních informací až 150 zraněných. Některé obce zůstaly odříznuté a evakuují lidi z poničených domů. Bez elektřiny je 32.000 míst. Kvůli spadlým elektrickým kabelům je neprůjezdná dálnice D2 nedaleko Břeclavi. V kraji pomáhají záchranné složky i z jiných krajů a států. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) svolal krizový štáb.

Nejvíce postiženými obcemi jsou Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice. V Moravské Nové Vsi zničila bouře podle starosty Marka Košuta snad stovky domů. V místě jsou převrácená auta. Polovina obce Hrušky je podle místostarosty Marka Babisze prakticky srovnaná se zemí. V Lužicích podle místostarosty Jakuba Buchty je zasažená asi třetina obce a je nutná evakuace části lidí do sokolovny. Mikulčice podle starostky Marty Otáhalové vypadají jako po válce. V Mikulčicích bouřka převrátila autobus, podle dostupných informací jsou čtyři zranění. Hejtman Grolich uvedl, že byl v Moravské Nové Vsi, do Mikulčic se ani nedostal.

Dálnice D2 je neprůjezdná kvůli spadlým drátům elektrického vedení. Vytvořily se dlouhé kolony. Problémy jsou i v hromadné dopravě, která se z velké části zastavila. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) stojí 14 železničních tratí.

Tornádo natočené z dálky z obce Průšánky:

Video placeholde
Silné bouře pustošily obce na jihu Moravy, objevilo se i tornádo • Twitter @Matesaaaci

Na jihu Moravy se podle meteorologů s největší pravděpodobností objevilo tornádo. ČTK to řekla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu. Lidé tornádo zachytili na fotografiích. Podle webu, který vedou meteorologičtí amatéři spolupracující s ČHMÚ, bylo v Česku tornádo naposledy v září 2018.

"Z pohledu ČHMÚ nemáme měření, které by potvrdilo, že to bylo tornádo. Ale z těch všech fotek od lidí a podobně očividně tornádo to je. Zároveň můžu potvrdit, že meteorologické podmínky pro to byly vhodné,“ uvedla Valachová.

Záchranáři evidují až 150 zraněných. Řeší nehody, lidi zavalené v domech nebo pod spadenými stromy. V terénu je podle mluvčí jihomoravských záchranářů Hedviky Kropáčkové 22 posádek, pomáhají ale i záchranáři ze Zlínského, Olomouckého, Pardubického kraje i Vysočiny a také záchranáři ze Slovenska a Rakouska.

Všechny jednotky integrovaného záchranného systému včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunují podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na Hodonínsko. Zvažuje se nasazení armády. Armáda má pohotovost, aktivovala ženisty. Čeká, zda si o pomoc řekne krajský krizový štáb, řekla ČTK mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.  

Video placeholde
Muž natočil svůj zdemolovaný dům bez střechy. • YouTube: Gambo Land

Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru uvedl, že se nemůže kvůli počasí vrátit z Bruselu do ČR. O pomoc postiženým oblastem požádal vicepremiérku Alenu Schillerovou (za ANO). Prezident Miloš Zeman poděkoval IZS za pomoc, zasaženým lidem vyjádřil účast.