Návrat Čechů vyhoštěných z Moskvy: Jan Hamáček na tiskovce (19.4.2021)

Návrat Čechů vyhoštěných z Moskvy: Jan Hamáček na tiskovce (19.4.2021) Zdroj: Reuters

Agenti ruské tajné jednotky 29155 podle úřadiů stojí nejen za otrávou bývalého špiona Skripala, ale i za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.
Agenti ruské tajné jednotky 29155 podle úřadiů stojí nejen za otrávou bývalého špiona Skripala, ale i za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.
Výbuch ve Vrběticích.
Výbuch ve Vrběticích.
Výbuch ve Vrběticích.
14
Fotogalerie

Hamáček chtěl Vrbětice vyměnit za Sputnik V a summit Putina s Bidenem, proto plánoval cestu do Moskvy

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chtěl podle informací serveru Seznam Zprávy na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.

Zhruba před dvěma týdny vypukla diplomatická roztržka mezi ČR a Ruskem. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád "na striktní paritu".

Podle několika zdrojů webu Seznam Zprávy sdělil Hamáček plány své cesty účastníkům schůzky na ministerstvu vnitra 15. dubna. Mezi nimi podle serveru byli český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun a policejní prezident Jan Švejdar, později také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Většina účastníků se podle zdrojů Seznam Zpráv snažila Hamáčka přesvědčit o tom, aby připravovanou cestu do Moskvy odvolal.

"Článek je postaven na spekulacích a lžích, které žádný z účastníků nepotvrdil a nemohl potvrdit, protože se tak nestalo," uvedl Hamáček v dnešní tiskové zprávě.

Hamáček uvedl, že 14. dubna se na vnitru uskutečnilo několik schůzek za účasti ředitelů bezpečnostních složek, nejvyššího státního zástupce a velvyslance ČR v Moskvě. Jediným tématem byl ale podle něj dopad kauzy Vrbětice na bezpečnost státu a vztahy mezi ČR a Ruskem. "Mimo jiné z toho důvodu, že média měla prokazatelně část informací o kauze Vrbětice a hrozil jejich únik," poznamenal vicepremiér.

"V žádném okamžiku nebyl předmětem jednání jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací. Tyto ničím nepodložené spekulace poškozují zájmy České republiky a nahrávají zájmům cizí moci," dodal Hamáček.

Hamáček ve středu 14. dubna oznámil, že odletí v pondělí 19. dubna do Moskvy jednat o dodávkách vakcíny Sputnik V. Cestu, kterou kritizovali premiér Andrej Babiš (ANO) i opozice, pak zrušil. Později ji označil za zastírací manévr kvůli postupu ČR po zveřejnění informací o kauze Vrbětice.