Video placeholde

Vláda vyhlásila na žádost hejtmanů čtrnáctidenní nouzový stav

Vláda dnes podle informací ČTK na základě žádosti hejtmanů vyhlásila na 14 dní v celé České republice nouzový stav kvůli epidemii covidu-19. Nový stav nouze potrvá do 28. února. Začne o dnešní půlnoci a naváže tak na dosavadní nouzový stav, který ve stejnou dobu skončí.

Všichni hejtmani, včetně pražského primátora, požádali vládu o vyhlášení nouzového stavu na území svého kraje po dopoledním jednání s ministry. Po čtvrtečním nesouhlasu Sněmovny s prodloužením dosavadního stavu nouze to podle premiéra Andreje Babiše byl jediný způsob, jak zachovat dostatečná opatření proti covidu-19. Kabinet plánuje o další podobě boje s epidemií jednání s opozicí. Hejtmani i zástupci sněmovních stran mají k řadě opatření výhrady.

Vicepremiérka Alena Schillerová poděkovala Asociaci krajů za věcnou diskusi. "Vedla k našemu společnému cíli. Tím není nic menšího, než ochrana zdraví nás všech. Hejtmani jsou lidem blíž než opoziční poslanci v malostranských palácích," uvedla na twitteru. Žádost vlády o prodloužení nouzového stavu oproti předchozím případům nepodpořila KSČM, kabinet poté nenašel shodu ani s žádnou jinou z opozičních stran.

Na trvání nouzového stavu je navázána většina opatření vlády proti covidu-19, bez jeho trvání by musel kabinet restrikce vyhlásit podle předpisu o ochraně veřejného zdraví. Podle ministrů by však taková pravidla byla při současném vývoji epidemie nedostatečná. Hejtmani dnes vyzvali vládu, aby urychleně projednala návrh nového pandemického zákona. Podle Babiše ho ministr zdravotnictví Jan Blatný vládě předloží v pondělí.