Prezident Miloš Zeman a prezident Andrzej Duda na setkání V4 (9.2.2021)

Prezident Miloš Zeman a prezident Andrzej Duda na setkání V4 (9.2.2021) Zdroj: Twitter/ Kancelaria Prezydenta

Miloš Zeman na summitu V4. Při slavnostním zahájení neměl nasazenou roušku.
Miloš Zeman na summitu V4. Při slavnostním zahájení neměl nasazenou roušku.
Pozdravy během covidu.
Prezident Miloš Zeman během jednání lídrů V4 v Polsku (9.2.2021)
Prezident Miloš Zeman na videokonferenci s Čínou (9.1.2021)
9
Fotogalerie

Další mezinárodní ostuda Zemana. Jako jediný z prezidentů neměl na summitu V4 nasazenou roušku

To by snad ani nebyl Miloš Zeman, kdyby na sebe při cestě do zahraničí zapomněl upozornit. A to rovnou opět ve světovém měřítku. Na summitu zemí Visegrádské skupiny (V4), jejímž tématem byl především boj proti koronaviru, jako jediný z prezidentů neměl nasazenou roušku.

Prezidenti zemí Visegrádské skupiny (V4), tedy Polska, Česka, Maďarska a Slovenska si připomínají 30leté výročí tohoto neformálního regionálního uskupení. Hostitelem dvoudenního summitu je polský prezident Andrzej Duda.

Nynější summit se kvůli pandemii covidu-19 koná na izolovaném místě, jakým je prezidentská rezidence v Juratě. Duda svou slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou, českého a maďarského protějška Miloše Zemanema a Jánose Ádera přivítal "loketním pozdravem". Všichni až na Zemana při tom měli na obličejích roušky.

Mluvčí Zemana Jiří Ovčáček následně televizi Nova vysvětli, že český prezident roušku neměl jen při krátkém ceremoniálu "ve venkovních prostorách na velmi čerstvém zimním vzduchu".

Na svém twitteru o incidentu Ovčáček pomlčel, naopak nezapomněl vyzdvihnout, že Zeman ve svém vystoupení na summitu mluvil o solidaritě a přátelství v rámci Visegrádské čtyřky. "Poukázal na to, že se opakovaně zastal Polska a Maďarska, tedy zemí, které soustavně čelí nepodloženým útokům," snažil se maskovat Zemanův přešlap.

Pro Zemana je cesta do Polska první zahraniční návštěvou po více než roce, předchozí byly kvůli pandemii zrušeny.