Protesty v Bejrůtu.

Protesty v Bejrůtu. Zdroj: ČTK

Organizace Hizaballáh
Organizace Hizaballáh
Organizace Hizaballáh
Organizace Hizaballáh
Organizace Hizaballáh
10
Fotogalerie

Předpověděl, že ho zavraždí Hizballáh. Libanonského novináře našli zastřeleného

Libanon se stále vzpamatovává z ničivého výbuchu v hlavním městě Bejrútu, tamní obyvatelé už týdny žijí v kompletním lockdownu a ekonomická situace údajně dotlačila více než polovinu z nich pod hranici chudoby. Minulý týden navíc došlo k vraždě novináře a dokumentaristy Lokmana Slima. Otevřený kritik šiítské organizace Hizaballáh měl na hrozbu z jejich strany upozornit už minulý rok.

Minulý týden ve středu se Slim vydal navštívit známého v jižní části Libanonu. Ještě toho dne se chtěl vrátit do Bejrútu, hlavní město už však nespatřil. Jako první si zmizení všimla jeho sestra Rasha al-Ameer, která se v souvislosti se Slimovými obavami z možných kroků Hizballáhu proti jeho osobě snažila dopátrat jakékoliv informace o jejím sourozenci prostřednictvím Facebooku a Twitteru. „Můj bratr Lokman Slim před šesti hodinami odjel do Bejrútu a ještě se nevrátil,“ sdílela na sociálních sítích. „Nebere telefon,“ pokračovala v příspěvku.

Nejhorší obavy blízkých se naplnily ve čtvrtek ráno, kdy místní policie u cesty vedle vesnice Addouisieh objevila pronajatý automobil a v něm novinářovo tělo. Slim podlehl následkům šesti střelných ran. Podle jeho přátel na pachatele ukazuje místo, kde k nálezu došlo. V regionu kolem dvousettisícového města Sidón prý totiž operuje právě Hizballáh. 

Žena zavražděného Monika Borgmann má však obavy, že se případ, podobně jako další vraždy v historii země nepodaří vyřešit. Libanonským úřadům, podobně jako Slimova sestra nevěří a z toho důvodu volá po mezinárodním vyšetřování. „Chci, aby vrazi byli potrestáni,“ uvedla podle deníku The New York Times.

Slim si za roky veřejného působení dokázal vybudovat pozitivní vztah s americkými diplomaty. Podle informací WikiLeaks se s ním často radili ohledně vývoje šiítské komunity nebo podporovali jeho projekty. „Lokman Slim veřejně i v soukromí přiznal, že je mu vyhrožováno smrtí, a přesto dál odvážně bojoval za spravedlnost a vládu práva v Libanonu,“ komentovala novinářovu smrt americká diplomatka v Libanonu Dorothy C. Shea. „Tahle vražda nebyla pouze brutálním útokem na jednotlivce, nýbrž zbabělým napadením principů demokracie, svobody projevu a občanské participace,“ dodala.

Kdo byl Lokman Slim?

Pocházel z dobře zabezpečené rodiny politika Mohsena Slima a egyptské křesťanky Salmy Merchak. V mládí se přestěhoval do Paříže, kde studoval filozofii. Po návratu do Libanonu se společně se svou ženou původem z Německa začal věnovat natáčení dokumentů. Dvojice sklidila řadu ocenění například za snímek Massaker pojednávající o masakru v Sabře a Šátíle z dob občanské války v Libanonu. Hizballáh pak kritizoval zejména kvůli agresivnímu přístupu k Izraeli a Spojeným státům a kvůli vojenské podpoře syrského prezidenta Bašára al-Asada.