Joseph Flavill se zotavuje poté, co byl 11 měsíců v kómatu.

Joseph Flavill se zotavuje poté, co byl 11 měsíců v kómatu. Zdroj: Joseph’s Journey

Joseph Flavill nemá ponětí, co je covid, i když ho už dvakrát chytil.
Joseph Flavill dvakrát chytil covid, ale kvůli kómatu neví, o co jde.
Joseph Flavill s kamarádem.
3
Fotogalerie

Good Bye, covid! Britský mladík se probudil z kómatu, o koronaviru nemá tušení

Devatenáctiletý Joseph Flavill upadl po srážce s automobilem do bezvědomí. Probral se až po téměř deseti měsících. Svět mezi tím zasáhla pandemie koronaviru, o čemž po probuzení neměl ani ponětí. Ani o tom, že nemoc během té doby sám dvakrát prodělal. Informoval o tom list The Guardian.

Život se nadějnému sportovci změnil začátkem března loňského roku, Flavilla totiž ve městě Burton srazilo auto. Mladík poté upadl do hlubokého bezvědomí, ze kterého se probral letos v lednu. Flavill utrpěl poškození mozku a nebylo jisté, zda se ještě probere.

Vše o pandemii ještě neví

Neštěstí se odehrálo jen tři týdny před tím, než Velká Británie přešla do prvního lockdownu. Pacient samozřejmě nic netušil. Během pobytu ho v nemocnici navštěvovala rodina. To se ale změnilo, protože aktuálně Evropa čelí další vlně nemoci covid-19, a tak musely být návštěvy omezeny.

Mladíka po probuzení převezli z leicesterské nemocnice do města Stoke. „Nevíme, kolik toho o pandemii ví,“ vypověděla pro deník The Guardian jedna z Flavillových příbuzných. Podle lékařů mohl některé informace zachytit, přestože strávil v kómatu téměř deset měsíců. Flavillovi musela rodina vysvětlit, že s ním nemůže trávit čas kvůli koronavirovým opatřením. O rozsahu pandemie s ním ale zatím nemluvili. Jediný kontakt probíhá za pomoci videohovorů.

Doktoři učinili jedinou výjimku, a to v den Flavillových narozenin, které má v prosinci. Na návštěvu dorazila matka Sharon, musela však dodržovat nemocniční nařízení. Měla na sobě speciální oblek a stála od syna ve vzdálenosti čtyř metrů. Nyní lituje toho, že za svým potomkem nemůže, protože se jeho stav výrazně zlepšil.

Úsměv a mrknutí

„Přesvědčujeme ho o tom, že bychom s ním chtěli být,“ řekla Josephova teta. O to víc se mu však věnují lékaři, již pravidelně rodinu informují o pokrocích, které mladík udělal. Začal se například usmívat. Na požádání se dokáže dotknout ucha či pohnout končetinou. Komunikovat zatím ale dokáže jen prostřednictvím mrkání.

„Stále má před sebou dlouhou cestu,“ řekl ošetřující lékař. Přestože Flavill neměl o koronaviru ani ponětí, dvakrát ho prodělal. Tělo si s ním pokaždé poradilo. Mladíkův příběh byl hojně sdílen na sociálních sítích, lidé dokonce vybrali přes 30 tisíc liber.

Jak bude rodina pokračovat, není úplně jasné. Asi jim nepomůže příklad z filmu Good Bye, Lenin!, kde rodinní příslušníci na sobě nedali nic znát a žili po probuzení maminky z kómatu stejně jako před tím, tedy v komunismu. Předstírat komunismus bylo přeci jen snazší než svět bez koronaviru...