Přípravek Bamlanivimab od firmy Eli Lilly

Přípravek Bamlanivimab od firmy Eli Lilly Zdroj: ČTK

Babiš chce koupit nové léky proti covid-19. Co o nich víme?

Česká republika má podle premiéra Andreje Babiše zájem o nákup dvou léků proti nemoci covid-19. Jedná se o přípravky Bamlanivimab americké společnosti Eli Lilly a Casirivimab/Imdevimab od firmy Regeneron. Jak tyto nadějné léky fungují?

Lék od americké firmy Regeneron vstoupil do povědomí veřejnosti loni na podzim, když přípravek - ještě v experimentální fázi nasazení - dostal po nákaze novým typem koronaviru tehdejší americký prezident Donald Trump. U něj se nákaza prokázala začátkem října, kromě léku od Regeneronu tehdy Trump dostával antivirotikum remdesivir, které vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences vedený Čechem Tomášem Cihlářem. Dále pak zinek, vitamín D, aspirin, famotidin a melatonin.

Preparát od Regeneronu je směsí dvou silných protilátek, o kterých se předpokládá, že posilují imunitní reakci organismu při napadení koronavirem. Funguje na bázi monoklonálních protilátek, které mají virus zneškodnit tím, že ho napadnou na pevně definovaném cíli. Americké úřady ho pro pohotovostní užívání při léčbě covidu-19 schválily koncem listopadu. Lék nasazený v rané fázi u rizikových pacientů má pomoci předejít těžkému průběhu nemoci.

O lék má zájem Německo, EMA ho vyhodnocuje

Tento týden Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) oznámila, že začala takzvané průběžné hodnocení přípravku Casirivimab/Imdevimab, a to na základě předběžných výsledků studie, která naznačuje příznivý účinek léku při snižování množství viru v krvi. EMA nyní vyhodnocuje dokumentaci pocházející z laboratorních studií a studií na zvířatech. Vyhodnotí také údaje získané u pacientů hospitalizovaných s covidem-19 a dalších studií, jakmile budou k dispozici.

Podle nedávného vyjádření ministra zdravotnictví Jense Spahna koupilo Německo 200.000 dávek tohoto druhu léku za 400 milionů eur (v přepočtu téměř 10,5 miliardy korun). Hodlá je nasadit na univerzitních klinikách. Podle dostupných údajů Německo nakoupilo asi devítinu dávek, které firma Regeneron ročně vyrobí. Nyní se vyjednávání podle premiérova poradce Romana Prymuly povedou na evropské úrovni a dodávky se pak zřejmě mezi jednotlivé země rozdělí.

Bamlanivimab od Eli Lilly

Lék je založený na obdobném principu jako přípravek od Regeneronu. Monoklonální protilátky v něm obsažené mají virus zneškodnit tím, že ho napadnou. Podle německého ministerstva zdravotnictví studie ukazují, že by podávání těchto léků mohlo pomáhat při omezování množství viru v těle, což by mělo pozitivní vliv na průběh nemoci. Právě Německo nasadilo lék bamlanivimab jako první v EU, už v listopadu bylo schváleno jeho užití v USA.

Lék má být v příštích týdnech postupně dáván bezplatně k dispozici specializovaným německým nemocnicím, nasazen byl také v USA, Kanadě či Maďarsku. Právě v Budapešti bude v pátek premiér Andrej Babiš (ANO) jednat mimo jiné o maďarské zkušenosti s tímto přípravkem. Už v úterý Babiš řekl, že ČR vyjednala jeho první dodávku. Neupřesnil ale, kdy by měl lék dorazit ani v jakém množství. "Pomůže pacientům v prvním stádiu nákazy covid-19, aby se nedostali na JIP. Snižuje to riziko až o 80 procent," uvedl premiér.