Tabulka očkování chronicky nemocných
Tabulka očkování chronicky nemocných
Tabulka očkování chronicky nemocných
3
Fotogalerie

Přehled informací o očkování: Kde a jak se přihlásit? Bude vakcína povinná?

V České republice se pomalu rozbíhá plošné očkování. Počet skupin obyvatelstva vybraných k prioritní vakcinaci se postupně rozrůstá. Roli hraje zdravotní stav, věk a zaměstnání. Podívejte se na podrobné informace o tom, jak očkování probíhá a jakým způsobem se k vakcinaci přihlásit.

V České republice již proběhlo přednostní očkování zdravotnického personálu, který je tzv. v první linii boje proti epidemii covid-19 a hospitalizovaných seniorů starších 80 let, seniorů žijících v pečovatelských domech, jakož i personálu v nich pracujícímu.

Kromě zdravotníků a extrémě rizikových seniorů byla vakcína podána i několika prominentním osobám, mezi kterými je například premiér Andrej Babiš nebo prezident Miloš Zeman. Připravili jsme pro vás následující shrnutí, ve kterém se dozvíte, kdy přijde řada i na ostatní.

 

Jak se k očkování přihlásit?

K očkování v očkovacím centru se lze přihlásit přes centrální rezervační systém, na kterém dosud fungují rezervace termínů k odběru PCR testu a antigenních testů.

Osoby s chronickým onemocněním zadávají do registračního formuláře kód, který jim bude poskytnut centrem specializované péče či ambulantním specialistou, v jehož péči se nachází na základě posouzení zdravotního stavu ošetřujícím lékařem. Na očkovacím místě dokládají svůj zdravotní stav lékařskou zprávou.

Lidé se mohou v systému objednat na oba termíny očkování najednou. Datum je možné později změnit.

Pokud pro zájemce zatím není volný termín kvůli velkému množství lidí, kteří mají mít přednost, systém bude žádost evidovat až do té chvíle, kdy bude nějaký termín k dispozici.

Rezervaci může pro své blízké udělat i někdo z příbuzných, praktický lékař nebo je možné se objednat k očkování na informační lince 1221.

Po registraci k očkování dostane člověk potvrzující sms nebo e-mail. Po naočkování člověk dostane certifikát o provedeném očkování.

Termín očkování u praktického lékaře záleží na osobní domluvě.

 

Kdy na vás přijde řada?

Od 15. ledna se mohli zaregistrovat senioři starší 80 let. Od 24. března se možnost očkování otevírá i osobám starším 70 let a lidem mladším, kteří trpí onemocněním zhoršujícím průběh nemoci Covid-19.

Termín očkování v očkovacím centru určí registrační systém.

Na mladé lidi bez jakýchkoliv zdravotních problémů by se s vakcínou proti covidu-19 mohlo dostat na přelomu jara a léta, spíše v létě.

Od 24. března se mohou k očkování hlásit i lidé mladší 70 let trpící následujícími chorobami:

Tabulka očkování chronicky nemocnýchTabulka očkování chronicky nemocných|mzcr

Tabulka očkování chronicky nemocnýchTabulka očkování chronicky nemocných|mzcr

Tabulka očkování chronicky nemocnýchTabulka očkování chronicky nemocných|mzcr

Kde se očkuje?

Očkování probíhá v očkovacích centech fakultních a krajských nemocnic, ve zdravotních ústavech a v očkovacím centru Státního zdravotního ústavu. 

Počítá se se zřízením mobilních očkovacích týmů.

Očkování také probíhá v ordinacích praktických lékařů.

Přehled vládních opatření >>>

Jakou vakcínou se očkuje?

Jisté jsou zatím vakcíny firem Pfizer a BioNTech. Ty vyžadují očkování dvěma dávkami s odstupem 21 dnů. 

Jaké výhody vyplývají z očkování?

Kromě imunity vůči těžkému průběhu nemoci Covid-19 nepřináší očkování žádné další výhody. Očkovaní lidé budou muset, stejně jako ostatní, dále dodržovat všechna restriktivní opatření.

Je očkování povinné?

Ne. Očkování není a údajně nebude povinné. Spekuluje se o možných restrikcích pro neočkované, ale zatím v tomto ohledu nebyla vydána žádná nařízení.

Pro koho je očkování nevhodné zjistíte ve videu níže:


Pravidla pro cestování >>>

Je očkování zdarma?

Ano. Očkování je plně hrazeno ze zdravotního pojištění.

Jak dlouho očkování účinkuje?

Zatím není jasné, jak dlouho účinky vakcíny trvají.