Česko ohlídá pět psů. Ministr zdravotnictví Jan Blatý (za ANO) vysvětlil, jak funguje protiepidemický systém PES

Česko ohlídá pět psů. Ministr zdravotnictví Jan Blatý (za ANO) vysvětlil, jak funguje protiepidemický systém PES Zdroj: Foto Blesk - Dan Černovský, Ministerstvo zdravotnictví ČR

Nový systém protiepidekých opatření PES
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) při tiskovce (13.11.2020)
Vláda Andreje Babiše žádá ve Sněmovně o další prodloužení nouzového stavu. Tentokrát až do 20. prosince
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) obhajuje ve Sněmovně žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o 30 dní až do 20. prosince (19. 11. 2020)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný
10
Fotogalerie

Za neděli přibylo nejméně případů od konce září. Rizikové skóre PES kleslo na třetí stupeň

Skóre v protiepidemickém systému PES, podle kterého se v Česku mění opatření proti onemocnění covid-19, kleslo na 57 bodů, což znamená 3. stupěň. V předchozích čtyřech dnech bylo 62. Za neděli laboratoře prokázaly 1509 nových případů, nejméně od 28. září. Proti minulé neděli je to zhruba o 400 méně.

Celkem se od března nakazilo přes 492.000 lidí, čtyři pětiny se vyléčily a 7196 pacientů s koronavirem zemřelo. Aktuálně se s nemocí potýká asi 87.000 lidí, většina má mírný průběh nemoci. Vyplývá to s dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Při třetím stupni například mohou otevřít s omezením obchody i restaurace do 22:00. Studenti a žáci se vrátí do škol a zákaz vycházení nově platí mezi 23 ž 5 hodinou. Povoleny jsou také zkoušky, které jsou nutné pro výkon činností, jako závěrečné zkoušky v autoškole nebo advokátní zkoušky. Ovšem vše až ve chvíli, kdy to schválí vláda. 

Šíření nákazy v posledních zhruba dvou týdnech oslabuje. Ještě na přelomu října a listopadu stoupaly denní přírůstky nakažených až k 15.000, v minulém týdnu nárůst jen jednou překročil 6000. Vláda proto v pátek rozhodla, že země se ode dneška v systému PES posune z pátého nejtvrdšího stupně do čtvrtého i formálně. Ode dneška tak v Česku zmírňují některá omezení, která vláda proti šíření koronaviru zavedla.

S poklesem nových případů ubývá i hospitalizovaných s nemocí covid-19, v sobotu bylo v nemocnicích 5421 pacientů, o 680 méně než v pátek. Ve vážném stavu bylo 839 lidí. Klesají i denní počty zemřelých, třetí den po sobě se drží pod stovkou. Při následujících aktualizacích se ale čísla mohou ještě zvýšit. Během listopadu se celkové množství úmrtí překročením sedmitisícové hranice zdvojnásobilo.

Nákaza je v současné době nejvíce rozšířená na Havlíčkobrodsku, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali zhruba 596 nakažených na 100.000 obyvatel. Následuje Svitavsko se 465 případy a Chrudimsko s Pelhřimovskem, kde se nákaza za poslední týden prokázala shodně u 431 případů v přepočtu na 100.000 obyvatel. Relativně nejlépe je na tom Trutnovsko s 87 nakaženými na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní.

Systém PES hodnotí vývoj epidemie v Česku podle čtyř kritérií. Výpočet skóre vychází z hodnoty reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu pozitivních ze všech denních testů za posledních sedm dní a počtu nakažených na 100.000 obyvatel v obecné a seniorské populaci. Roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle výše skóre je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření. Nejpřísnější fialový stupeň začíná na 76 bodech.

Pokud se vypočítané číslo rizikového skóre dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu opatření. Pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny. Poté změnu vyhodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví a navrhne vládě opatření zmírnit nebo zpřísnit.