Andrej Babiš na summitu EU v Bruselu (15.10.2020)

Andrej Babiš na summitu EU v Bruselu (15.10.2020) Zdroj: Reuters

ANO má v průzkumu největší propad od voleb, sílí Piráti a STAN

Hnutí ANO premiéra Babiše zaznamenalo v průzkumu agentury Kantar největší propad podpory od posledních voleb do poslanecké sněmovny. V novém průzkumu dosáhlo na 24,5 %, na druhém místě zůstávají Piráti s 19 procenty. Oproti březnovému šetření téže agentury má ANO o 10 procent méně. Do sněmovny by se nedostalo hnutí Trikolóra, u hranice vstupu je také TOP 09 a ČSSD.

Vládní strany celkově v novém průzkumu příliš neuspěly, sociální demokraté i komunisté zůstali pod pětiprocentní hranicí. Těsně nad ní jsou lidovci i TOP 09 (6, resp. 5,5 %). SPD by dostala 8 %, Starostové a nezávislí, kteří nedávno uspěli v krajských volbách, pak 9,5 %. U ODS k velkým změnám nedochází, aktuálně má podporu 13 % voličů. Nejvíce rostou Piráti, aktuálně s 19 % (oproti březnu plus 5 %). 

Pro hnutí ANO jde o nejhorší výsledek v průzkumech od sněmovních voleb 2017,  kdy získalo necelých 30 %. Od té doby byla jeho podpora stabilní. Oproti těmto volbám si nejvíce polepšili Piráti, kteří by dnes svůj tehdejší zisk mohli téměř zdvojnásobit. Roste také ODS, naopak KSČM a ČSSD se zatím nedaří zvrátit pokles popularity.